Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Samarbeid om klima starter med kunnskap

BIBLIOTEKSPALTEN: Den amerikanske teknologen og forretningsmannen Bill Gates har det siste tiåret jobbet med klimaspørsmål, og i boken «Hvordan unngå en miljøkatastrofe: Teknologien vi har og gjennombruddene vi trenger» forklarer han hvorfor og hvordan vi må arbeide for å nå fram til nullutslippsmålet. Sammen med eksperter innen en rekke vitenskaper som fysikk, kjemi, biologi, statsvitenskap og økonomi har han laget en arbeidsplan for hva som må til for å avverge klimakatastrofen. Vi blir vist på en oversiktlig måte hvilke utfordringer kloden står overfor, teknologien vi har i dag og hvilken teknologi som vil kreves i fremtiden for å nå målet om nullutslipp. Gates hevder at de rike landene må ta hovedansvaret for klimakrisen, dels fordi det er vår industri og velstandsutvikling som er årsaken til den, men også fordi vi har ressurser og kunnskap til å faktisk gjøre noe med det. Her legger Gates mer vekt på mulighetene i den grønne økonomien enn dimensjonen av vestlig ansvar og skyld. Det landet som først utvikler billig, grønn energi, vil ha en enorm konkurransefordel. Utfordringen går til hvert enkelt land, til landenes politiske ledere, organisasjoner på alle nivåer i samfunnet og til oss alle som enkeltindivider. Dette krever et unikt samarbeid, og i følge Bill Gates må samarbeidet starte med kunnskap. 

Den engelske forfatteren James Gould-Bourn har gitt ut sin første roman med tittelen «Bjørneklem». Det handler om Danny som er blitt alenefar for 11 år gamle Will etter at moren Liz ble drept i en trafikkulykke for ett år siden. Sønnen var med i bilen da ulykken skjedde, og han har ikke sagt et ord etterpå. De bor i London, Danny arbeider som bygningsarbeider, og han sliter med å få morgenene til å gå opp. Det resulterer i at han kommer for sent på jobb, og til slutt blir han oppsagt. Han ligger etter med husleien og får besøk av husverten som kommer sammen med en svær, skummel type som har en hammer på innerlommen. I ren desperasjon finner han ut at han skal tjene penger som en dansende panda, inspirert av gatekunstnerne i den lokale parken. At det blir en panda er helt tilfeldig, det var det billigste kostymet han fikk tak i siden noen hadde spydd i det. Ikke kan han danse heller, så danseoppvisningene gir ikke akkurat avkastning. Men så treffer han Krystal som gir ham dansetimer, og i pandadrakten kan han endelig snakke med sønnen sin igjen. Will vet ikke at det er faren hans som skjuler seg under kostymet, han tror Danny fortsatt jobber som bygningsarbeider, og Danny vil ikke avsløre hvem han er i tilfelle sønnen da vil slutte å snakke igjen. Dette er en fin roman om far og sønn som går gjennom en dramatisk reise. Boka passer særlig for de som liker å lese Nick Hornby.

«Gudmoren» er tittelen på den nyeste krimromanen til forfatteren Ingar Johnsrud. Vi møter Stella som sitter inne for heroinbeslag. Nå slipper hun ut for å gå i sin fars begravelse, en far hun ikke har møtt på 25 år. Farens navn var Ringo, og han ble funnet hengt fra en bjelke i en koie i nærheten av en nedlagt gullgruve. Sist gang Stella så ham ble han ført inn i en politibil, siktet for å være skyld i sin kone og moren til Stellas tragiske død. Stella reiser tilbake til hjembygda Vike for å gravlegge faren, og planen er å bli lovlydig fra nå av. Herregården Wiike troner fortsatt over resten av bygda med matriarken Esther som dalens ukronede dronning og velgjører, og sønnen Salomon bor sammen med henne som hennes medhjelper. Når det viser seg at Ringo har etterlatt seg en arv til Stella, blir planen om å bli lovlydig komplisert siden arven krever hevn.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.