Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Privatøkonomi og sparetips

BIBLIOTEKSPALTEN: Januar kan være en tøff måned økonomisk for mange, så kanskje det kan være lurt å låne gratis bøker på biblioteket for å få tips om hvordan man styrer privatøkonomien? Den siste boka vi har fått inn har tittelen «Pengesnakk: Slik sparer du deg lykkelig» av Lise Vermelid Kristoffersen. Mange bekymrer seg for penger, og tror at privatøkonomi er vanskelig. Lise Vermelid Kristoffersen viser oss hvordan økonomien vår er styrt av følelser, og hvordan vi kan snu dette til vår fordel. Spørsmålet man må stille seg er hva man verdsetter mest: Å reise? Et koselig hjem? Å gå ut med venner? Man kan bruke penger på dette dersom man slutter å bruke penger på alt som ikke er viktig for oss. Denne boka gir oss råd og tips om hvordan man kan få et mer balansert forhold til egen økonomi, og gjennom bevisst sparing åpne opp for muligheten til mer fleksibilitet i hverdagen. Lise Vermelid Kristoffersen er kjent fra den populære podcasten, instagramkontoen og bloggen «Pengesnakk».

Isabel Allende er ute med ny roman med tittelen «Over havet». Den spanske legen Victor Dalmau bor i Barcelona, og er halvveis i medisinstudiet når borgerkrigen bryter ut. Han får en brutal opplæring som kirurg i løpet av krigen, og kjemper sammen med broren Guillem på republikanernes side. Når broren blir drept og general Franco og hans fascister seirer i 1939, må Victor flykte sammen med sin gravide svigerinne Roser. De krysser Pyreneene til fots for å komme seg i trygghet, men i Frankrike venter fientlige franske soldater og overfylte flyktningeleirer. Mange år senere skulle det vise seg at femten tusen mennesker døde i de franske leirene, av sult, utmattelse, sykdommer, kulde og overgrep. Kun en av ti barn overlevde. Victor og Roser er så heldige at de får innvilget asyl til Chile, takket være dikteren og den senere nobelprisvinneren Pablo Neruda. Men for å få asyl må de to gifte seg, og deretter blir de fraktet over havet i lasteskipet Winnipeg. Vi følger de to og det kjærlighetsfylte ekteskapet frem til 1991, da har de to vært gjennom nok en borgerkrig og enda en flukt. Tredve år etter flukten fra Spania gjentar nemlig historien seg i Chile. Dette er en roman, men hendelsene og de historiske personene er virkelige. Boka handler om flukt og det å være uønsket, og deretter leve et liv i eksil. 

Krimromanen «Blindtunnel» av Tove Alsterdal handler om Daniel og Sonja, et ektepar i 50-årene. Daniel har mistet jobben og ønsker seg vekk fra livet i Sverige, og Sonja går med på å selge rekkehuset og flytte. De finner en gammel vingård i Bøhmen i Tsjekkia, i et område som en gang ble kalt Sudetenland og var del av Hitlers rike. Gården har stått tom i årtier, og vinmarkene er overgrodde. Når Daniel slår opp en gjenmurt vegg i kjelleren, finner han et mumifisert lik i en av husets mange tunneler. Det viser seg å være en gutt mellom 10-15 år, en sudertysker, og akkurat det er noe de lokale ikke vil snakke om. Når en kvinne deretter blir drept på vingården, forvandles livsprosjektet seg til et mareritt. Tove Alsterdal er en prisbelønt svensk forfatter, og har skrevet bøker som er utgitt på tyve forskjellige språk. Dette er hennes femte frittstående spenningsroman.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.