Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; oppfinneren som elsker det som ikke er helt perfekt

BIBLIOTEKSPALTEN: Bjørn Arild Ersland har gitt ut bok om Erik Alfred Tesaker, kjent gjennom tre sesonger som «Oppfinneren» på NRK der vi ser ham som kreativ altmuligmann og oppfinner. Boka har tittelen «Oppfinneren. Boka om Erik Alfred». Den kjente oppfinneren ble om mulig enda mer kjent da han gikk seirende ut av Farmen Kjendis, og i boka vier han et helt avsnitt til livet på Farmen. Han beskriver realityprogrammer som den mest upålitelige sjangeren man kan gi seg i kast med, og kritiserer opplegget rundt Farmen Kjendis. Men hjemme på Gyland har Erik Alfred snekret seg et drømmetårn og lever i et husmannspalass sammen med kona Ellen Marie og de tre barna på 10, 12 og 14 år. Forfatter Bjørn Arild Ersland følger Erik Alfred høyt og lavt mens han strever med vidløftige oppfinnelser og det nye livet som kjendis. Tidligere har han laget oppfinnelser som hjelper hønsene å verpe, barna til å rydde lego og tankene til å fly. Han elsker bygda og den gode hverdagen, det skjeve og det rare og det som ikke er helt perfekt.

I romanen «Et system så storslått at man blendes» av forfatteren Amanda Svensson får vi historien om trillingene Sebastian, Clara og Matilda. De blir født på sykehuset i Lund, og kaoset oppstår når hjertet til en av dem stanser samtidig som et annet begynner å slå. Faren tenker likevel mer på sitt siste sidesprang enn på barna som kommer til verden. 25 år senere reiser Sebastian til London, der han har fått jobb på London Institute of Cognitive Science, et senter der velutrustede forskere studerer den menneskelige hjerne. Matilda bor for tiden i Berlin, og Clara har mistet jobben som journalist og drar til Påskeøya for å intervjue en blogger som venter på verdens undergang på verdens mest ensomme sted. En tragedie har drevet søsknene fra hverandre, men når moren forteller hva som egentlig skjedde den kvelden de ble født, blir de nødt til å se seg selv og sin plass i verden på nytt. Romanen beskrives som en humoristisk og alvorlig skildring av milleniumsgenerasjonen.

Nicola Rayner er et spennende nytt navn i kriminallitteraturen, og hun fikk strålende kritikker for debutromanen «Etter Ruth». Alice er gift med tidligere parlamentsmedlem og tv-personlighet George Bell. Han er en karismatisk og selvsikker herre med dametekke, en skikkelig pikenes Jens, noe han var kjent som allerede fra studietiden. Alice vil gjerne vite mer om kvinnene fra denne tiden, men George vil ikke diskutere dette med henne. Så blir hun gravid, og hun blir enda mer interessert i å finne ut om han virkelig er den mannen hun en gang giftet seg med. Det er særlig en spesiell kvinne hun ikke kan slutte å tenke på, en vakker og karismatisk student som forsvant på mystisk vis rett før avgangseksamen. Navnet var Ruth. Så en dag ser Alice tilfeldigvis Ruth på toget, den rødhårete skjønnheten fra deres felles studentmiljø som ble borte på underlig vis. Interessen går over i besettelse; kan George ha noe å gjøre med denne forsvinningen? Nicola Rayner er journalist og har blant annet skrevet for The Guardian og The Independent. Hun kommer fra Abergavenny i Sør-Wales, og bor nå i London sammen med mannen sin.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.