Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Norgesferie med sykkel og ryggsekk

BIBLIOTEKSPALTEN: Marius Nergård Pettersen er en av forfatterne bak boka «Norges beste sommerturer». Siden nordmenn har fått smaken på norgesferie og friluftsliv i norsk natur, har forfatterne samlet de 50 flotteste og mest populære turene fra bestselgerne i Norges beste-serien; «Norges beste toppturer», «Norges beste sykkelturer» og «Norges beste hytte-til-hytte-turer» i en praktisk softcoverutgave. De 50 turene går fra fjell til fjord, gjennom setertrakter og over vide vidder til landets flotte kystlandskap. Bokens målgruppe er barnefamilier, unge og eldre som vil feriere i Norge og gjerne kombinere syklingen med toppturer og overnatting på hytter. Boka inneholder oversiktlige kart og mye nyttig informasjon, slik at man enkelt kan planlegge og gjennomføre ferieturen. 


I romanen «Biblioteket i Paris» av forfatteren Janet Skeslien Charles er handlingen hentet fra andre verdenskrig. Årstallet er 1939 i Paris, og Odile Souchet har fått drømmejobben på det amerikanske biblioteket. Hun har også blitt kjæreste med en kjekk og sympatisk politimann. Så starter krigen, og når nazistene gjør sitt inntog i Paris står Odile og befolkningen i fare for å miste biblioteket. Hun og noen kollegaer blir med i motstandsbevegelsen, og i all hemmelighet smugler de biblioteksbøker ut til byens jøder som er nektet adgang til biblioteket. Når krigen er over er det ikke friheten som venter henne, men et ubeskrivelig svik. Så flyttes handlingen til Montana, 1983, der Lily vokser opp i en amerikansk småby. Hun har mistet moren sin tidlig og er en ensom og frustrert tenåring. Utferdstrangen hennes trigges av den franske, eldre damen i nabohuset, og etter hvert som Lily avslører stadig mer av naboens mystiske fortid, forstår hun at de har mer til felles enn hun kunne forestilt seg. Romanen utgis i forbindelse med hundreårsjubileet til Det amerikanske biblioteket i Paris. 


Kristine Getz har gitt ut krimromanen «Poppy». Lotte Wiik har nesten en halv million følgere på Instagram. Hun startet egentlig å blogge om klær, mote og accessoirer, men når hun blir gravid tar mannen hennes, Jens, over Flotte Lotte-bloggen. Han er en fallert stjerne i tennis-verden som lærer seg å fotografere, og de skifter profil over til den bambus-miljøvennlige sfæren. Men først og fremst settes fokus på Lotte og Poppy, den to år gamle datteren, og barnet vet hvordan hun skal te seg foran farens kamera. «Alle» vet etter hvert hvem Poppy er, og sponsorene står i kø. En dag forsvinner det en liten jente fra foreldrenes hjem der mor og datter er ihuga Flotte Lotte-følgere. Etter 12 timer dukker hun opp igjen, like hel, og ingen vet hvor hun har vært. Så forsvinner Poppy fra besteforeldrenes hjem på Bygdøy, fire timer etter at foreldrene har publisert et bilde av henne utenfor huset, med hashtag «overnatting». Politietterforskerne Emer Murphy og Mons Tidemand kastes inn i en etterforskning der hver time teller. For Poppy kommer ikke tilbake av seg selv, slik den andre jenta gjorde. Så hva handler bortføringen om – penger? Eller eksponering av barn i sosiale medier, som en form for lærepenge? Eller har det noe med Lottes fortid å gjøre? Emer er egentlig sykmeldt etter et sammenbrudd på jobb, og både legen hennes og samboeren mener hun trenger medisiner og hvile. Men hun selv mener hun trenger å jobbe for å komme seg på beina igjen, og Mons og sjefen deres er enig med henne. Det samme mener bestemoren hennes, den synske spåkona Marceline Bandini, som er kjendis med eget TV-program. Tempo og spenningen er høy, og stadig nye detaljer blir avdekket i forsvinningssaken.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.