Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Nedtellingen til SILK fortsetter…

BIBLIOTEKSPALTEN: Eva B. Ragde ble den første kriminalteknikeren i Oslo politidistrikt i 1992, og siden da har hun vært med på mange alvorlige saker. Sammen med journalist og krimforfatter Trude Teige har hun skrevet boka «På åstedet: Jakten på bevisene», der hun forteller detaljert om arbeidet sitt når hun kommer til et åsted. De to tar oss med inn i seks rystende saker som alle dreier seg om alvorlig kriminalitet som rovmord, mishandling, voldtekter og helt til slutt 22. juli-bomba i Regjeringskvartalet der Eva B. Ragde var hovedansvarlig for den kriminaltekniske etterforskningen. Spørsmålene er mange; hvorfor står stolen slik? Er blodsporene fra liket eller drapsmannen? Hørte virkelig ikke naboen skrikene til barnet? Samtidig må de være årvåkne og påpasselige så de ikke forurenser eventuelle beviser med andres DNA. De jobber seg gjennom åstedet fra millimeter til millimeter for å danne seg et bilde av hva som kan ha foregått. Å være kriminialtekniker er å jakte på bevisene. Her får vi ta del i sakene, innblikk i saksforløpet og vi får vite hva som ble sakens utfall i form av domfellelse. Eva B. Ragde, som for øvrig er søsteren til Anne B. Ragde, kommer til SILK sammen med Trude Teige. De blir intervjuet av Bjørn Hansen på lørdagsarrangementet kveldstid.

«Nada» er tittelen på romanen som Hanna Stoltenberg vant Tarjei Vesaas’ debutantpris med i fjor. Det handler om Karin, 53 år, fri og frank og trives godt med det. Hun fikk datteren Helene når hun var rundt 20 år, og etter at det ble slutt med barnefaren har Karin vært inn og ut av forhold og omgås stort sett bare menn hun treffer på nettet. Hun er daglig leder i en gullsmedforretning, selv om det ikke akkurat er denne karrieren hun så for seg. Når andre foreldre forteller at de ville gitt alt for barna sine kjenner Karin et ubehag, for datteren Helene kaller henne «Karin», ikke «mamma». Kanskje hun ikke har vært mor nok for Helene? Hun kontakter sjelden datteren, men når datterens ekteskap står i fare for å gå i oppløsning på grunn av ektemannens sidesprang, blir Karin konfrontert med hvordan hun har valgt å leve livet sitt. Helene og Karin drar til London sammen, for Helene trenger tid sammen med noen som hun «ikke trenger å bekymre seg for hva tenker». Dette er en fortelling om meditasjonsleirer og personlige shoppere, selvbedrag og om hvor fremmed den historien vi forteller om oss selv kan virke på andre. Hanna Stoltenberg er SILKs debutant i år, og kommer til et av festivalens arrangement på lørdagen.

Olaug Nilssen stiller tidlig på lørdag, faktisk første arrangement kl. 09.30 under SILK. Hun skal fortelle om den nyeste boka si: «Yt etter evne, få etter behov». Det handler om Benjamin, en autistisk gutt som skal få plass på institusjon, men som ikke får det. Han er sønnen til Lea, som ligger til sengs og spiller Hay Day på Ipaden samtidig som hun lurer på om hun har ME eller om hun bare ligger til sengs av gammel vane. Hun har en fortid som utagerende på alle vis, og når Benjamin kom til verden, visste hun ikke hvem faren var.  Etter en tid kollapset hun og forsvant til sengs, og storesøster Rakel overtok omsorgen for Benjamin. Der Lea lar alt skure, er Rakel den pliktoppfyllende, noe Lea vet å benytte seg av. Mor til søstrene, Gudrun, er opptatt av å være der for den yngste datteren Linda og hennes familie. Linda er attpåklatten som i alle situasjoner mener at hun ikke har fått sin del, og slik har det alltid vært. En dag når Benjamin skal leveres etter et avlastningsopphold, er ikke Rakel der for å ta imot ham. Det utenkelige har skjedd, selve garantisten for at alt fungerer, er borte. Her har forfatteren blandet både humor og alvor i et tema som kan forlenges fra forrige utgivelse i «Tung tids tale» i 2017: Hvem tar ansvaret ingen egentlig klarer, i vår individualistiske tid? Og finnes det en balanse i regnskapet mellom plikt og frihet blant menneskene, ikke minst blant medlemmene i en familie? Både Hanna Stoltenberg og Olaug Nilssen blir intervjuet av Jan H. Landro.