Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Nå er vi klar for SILK!

BIBLIOTEKSPALTEN: Øystein Morten er historiker og forfatter, og har gitt ut flere bøker om de historiske kongene rundt år 1000, den siste med tittelen «Jakten på Olav Tryggvason».  Olav Tryggvason var oldebarnet til Harald Hårfagre. Han vokste opp i Russland, innførte kristendommen i Norge og grunnla Trondheim før han døde i slaget ved Svolder i år 1000. Dette er historien som har blitt fortalt i 800 år, men tenk om ingenting av dette stemmer? Historikeren Øystein Morten har reist i Tryggvasons fotspor og funnet en helt annen historie om ham og tiden han levde i. Vi får en fortelling om en brutal maktkamp mellom danske kongearvinger, sammenstøt ved Londons murer, bestialske seksuelle ritualer og menneskeofringer. Vi får innblikk i samlingen av Norge med utgangspunkt i Troms, innføringen av kristendommen i fire land og oppdagelsen av et nytt kontinent. Øystein Morten blir å treffe på SILK, lørdag den 07.11. på Museet i Mælandsgården.

Helga Flatland kommer også til SILK, der hun skal snakke om den nye romanen sin med tittelen «Et liv forbi». Det handler om Sigrid, som er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun vokste opp på et gårdsbruk på bygda sammen med broren Magnus og foreldrene, men når Sigrid er sju år gammel blir faren rammet av slag og ender opp sterkt pleietrengende. Moren, Anne, har brukt store deler av livet sitt på å pleie mannen sin, og barna vokser opp i skyggen av dette og kjenner seg sviktet. Sigrid blir forelsket i bygdas turnuslege og blir gravid med ham som nittenåring, men legen drar videre og lar henne klare seg selv. Så finner hun Aslak på nabogården, og han blir mann og far. Først for Mia, deretter for Viljar, fire år. Sigrid blir etter hvert lege selv, og de drar fra bygda. Så blir moren kreftsyk, og Sigrid må ta stilling til rollen som pleier og datter for henne. Det dukker opp mange motstridende følelser og konflikter underveis, og handlingen er fortalt gjennom datteren og morens stemmer i annethvert kapittel.

Krimromanen «Iskald» kom ut i fjor av vår lokale forfatter Agnes Lovise Matre. Den er en oppfølger i krimserien fra Hardanger med etterforsker Bengt Alvsaker fra den første boka med tittelen «Skinnet bedrar». Bengt er den lokale lensmannen i bygda, og han er samboer med kollegaen Lerke som jobber som krimtekniker. Handlingen starter med at Bengt skal delta på Norseman Xtreme, verdens tøffeste og kaldeste triatlonkonkurranse som starter med å svømme i den iskalde Hardangerfjorden fra M/F «Utne». Lensmannen hopper ut i fjorden som en av 250 nervøse utøvere klokka 05.00 om morgenen, men når han og de andre svømmerne kommer seg i land i Eidfjord for å kaste seg på syklene, ligger en livløs skikkelse igjen i sjøen med startnummer 22 på våtdrakten. Den druknede blir brakt til land, men når opptellingen blir gjort ved konkurransens slutt har deltakeren med samme startnummer kommet velberget i mål på Gaustatoppen. Det viser seg å være en mann fra stedet som er flyttet derfra som er død, og det blir også klart at det ikke er noen ulykke. Etterforsker Alvsaker og teamet hans med Susanne Hausa og Lars Staup jakter på en drapsmann i det lille lokalsamfunnet, en jakt som skal virvle opp mye grums og avdekke gamle hemmeligheter. Agnes Matre kommer til krimkvelden på årets SILK, og skal bokbades av ektemannen Geir Tangen.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.