Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Muldvarp og mor, soldat og spion

BIBLIOTEKSPALTEN: Forfatteren Ben MacIntyre er forfatter av flere fascinerende spionbiografier. Boka «Agent Sonya: Muldvarp og mor, soldat og spion» forteller historien om den unge jødiske kvinnen Ursula Kuczynski. Hun vokser opp i et stadig mer fiendtlig Tyskland, deltar i demonstrasjoner og kjemper sammen med kommunistene. Så gifter hun seg med arkitekten Rudi Hamburger og flytter til Shanghai. Høsten 1930 er Ursula blitt 22 år gammel, og hun blir oppsøkt av Richard Sorge – en mann som vil rekruttere Ursula som spion for Sovjetunionen. Ursula lar seg verve, og hun får kodenavnet Sonya. Dette blir starten på en karriere som tar henne til Sovjetunionen, Sveits og England. Under andre verdenskrig lever hun et tilsynelatende anonymt husmorliv i England, men i hagen bak huset har hun hemmelig radiokontakt med Sovjetunionen, der hun avslører viktig informasjon om utviklingen om atombomben. Hun får etter hvert tre barn med forskjellig far, og i en mannsdominert bransje blir Sonya forfremmet til oberst. Men MI5 er på sporet av henne, og hun må flykte til Tyskland igjen. Mange kjente forfattere har vært spioner, som Graham Greene, Ian Fleming og John le Carré. Ursula skrev med tiden 14 bøker, de fleste for barn og ungdom, under psevdonymet Ruth Werner.

Romanen «Litt død rundt øynene» av debutanten David Ärlemalm handler om Arto og datteren hans Bodil. Arto er 39 år, eksnarkoman og tidligere kriminell. For halvannet år siden døde Sofia av en overdose, og Arto fikk ansvaret for deres felles datter som da var fem år gammel. Han fikk seg jobb på et skolekjøkken, og gjør alt han kan for å holde seg rusfri og ta seg av Bodil. Så blir han urettmessig beskyldt for å ha solgt narkotika til ungdommer, og dermed får han sparken. Han prøver iherdig å finne seg en ny jobb og holde suget etter stoff på avstand. Svømming og lange gåturer hjelper, og nye og gamle venner stiller opp, men Arto har også dårlige venner som tøyer grensene. Han presses etter hvert til å skaffe penger slik han gjorde før og slik han kan best, og tilværelsen preges av løgn og kriminalitet igjen. Bodils skole og hjelpeapparatet er skeptiske, og ingen tror egentlig at han kommer til å klare det. Her får vi verden sett fra samfunnets skyggeside, og hvilken kamp Arto fører for datteren sin. Samtidig kan man forstå hjelpeapparatets bekymring for om han har det som skal til for å oppdra et barn alene. 

I krimromanen «Lang, lysende elv» av forfatteren Liz Moore er handlingen lagt til den fattige bydelen Kensington i Philadelphia. Politikonstabel og alenemor Mickey Fitzpatrick har patruljert 24. distrikt i Philadelphia i flere år, og er på fornavn med de prostituerte og narkomane i The Ave. Nå blir en ung kvinne funnet død, det blir antatt at hun er rusmisbruker og prostituert og at hun døde av en overdose. Opiodkrisen herjer i byen, og overdoseofrene blir stadig flere. Det delvis korrupte politiet bryr seg ikke, men Mickey fatter mistanke, for den ukjente kvinnen har bloduttredelser i ansiktet og vidåpne øyne. Det blir fastslått at kvinnen er kvalt, og kort tid etter blir tre andre unge kvinner funnet kvalt, alle prostituerte stoffmisbrukere. Jakten på en seriemorder starter, og Mickey har et spesielt motiv for å finne morderen. Lillesøsteren hennes, Kacey, ble dopavhengig som tenåring, og nå er hun forsvunnet. Hver gang Mickey blir kalt ut for et nytt mord, frykter hun for at det er Kacey som er død. Vi får en skildring av fattigdommens og håpløshetens USA, samtidig som den desperate jakten på seriemorderen setter både Mickeys jobb og gutten hun er alenemor for i fare.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.