Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Misjonærbarnas ensomme oppvekst

BIBLIOTEKSPALTEN: Lene Ask er illustratør og forfatter, og i boka «O bli hos meg» har hun laget en tegneserie-dokumentar med intervjuer av ti personer som vokste opp som misjonærbarn. Ingen andre land har hatt så mange misjonærer i forhold til folketallet som Norge, og flere tusen norske barn har bodd adskilt fra familien på grunn av foreldrenes misjonskall. Midt på 1900-tallet fantes det 4500 misjonsforeninger her i landet, som samlet inn penger for å sende misjonærer til Madagaskar, Zululand eller Indonesia. Barna til disse misjonærene ble plassert på egne internatskoler i regi av misjonen, langt unna foreldrene. Noen av barna traff foreldrene bare et par ganger i året, og når de ble eldre ble de sendt hjem til Norge for å lære norsk. Da kunne det gå flere år før de så foreldrene igjen. De ti misjonærbarna Lene Ask har intervjuet forteller alle om savn og ensomhet, og flere opplevde at det å fortelle om sine erfaringer kunne oppfattes som illojalt mot misjonen, foreldrene eller Gud. Mange opplevde mobbing, både fra andre barn og voksne, og det forekom overgrep på internatskolene. Lene Ask lar barnas vitnesbyrd få plass i offentligheten gjennom denne boka.


«Om natten er alt blod svart» er tittelen på debutromanen til den franske forfatteren David Diop. Det handler om senegalesiske Alfa Ndiaye, som kjemper som infanterist sammen med barndomsvennen Madempa Diop under fransk flagg på Vestfronten under Første verdenskrig. En morgen blåser kaptein Armand til angrep mot den tyske fienden, og soldatene stormer frem. Noen få meter fra skyttergraven faller Mademba om, livstruende skadd, og han ber Alfa om å drepe ham så han slipper å blø langsomt i hjel midt i ingenmannsland. Men Alfa klarer ikke å utføre et barmhjertighetsdrap på sin beste venn, og når han etter hvert innser hvor feig han har vært, begynner han å gå fra forstanden. Han innleder et makabert ritual for å hevne vennen: Hver natt sniker han seg over til fienden for å drepe en tysk soldat, og tar med seg en avkappet hånd tilbake til egen leir. I begynnelsen beundrer de andre soldatene ham, men så begynner ryktene å gå om at den afrikanske soldaten ikke er en helt, men en trollmann. Samtidig får vi høre grusomme historier om kaptein Armand som ofrer egne soldater til fienden, men når han hører hva Alfa har gjort, blir Alfa fjernet fra fronten og satt i Bakre linje for å hvile seg. Han må love Armand å bare drepe fienden når han kommer tilbake, ikke skjende dem, for det er forbudt i sivilisert krigføring. Denne romanen ble nominert til alle de store prisene i Frankrike i 2018, og siden har den vunnet Strega-prisen i Italia for beste oversatte roman. Det er en rystende fortelling om en soldats vandring inn i galskapen.

Cara Hunter har gitt ut ny krim med Adam Fawley i hovedrollen, denne gang med tittelen «Alt dette raseriet». En forvirret tenåringsjente blir funnet av en taxisjåfør, vandrende i utkanten av Oxford. Hun ble bortført på gata mens hun ventet på bussen, kjørt til et øde sted og utsatt for overgrep. Likevel nekter hun å anmelde saken, og hun vil helst ikke snakke med politiet. Adam Fawley blir satt på saken, men det er lite han får gjort så lenge jenta og moren hennes heller ikke vil samarbeide. Han får følelsen av at de skjuler noe, og saken minner ham om en tidligere sak. Så forsvinner enda en jente, og Adam blir nødt til å se fortiden i øynene.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.