Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Midtøsten, voksenliv og Johnny 777 – SILK 2020

Odd Karsten Tveit er med i SILKs faglige råd, og kommer til festivalen også i år for å presentere sin nye bok «Midtøsten på 200 sider». Kagge forlag har gitt ut en populær serie med 200 års historie over 200 sider, og denne gangen er det Midtøsten som tema med Tveit som forfatter. Her får vi fortellinger og fakta om både krigen i Syria, fremveksten av IS, den arabiske våren og Israel-Palestina-konflikten. I tillegg omtaler Odd Karsten Tveit også norsk Midtøsten-politikk. Han forteller om det norske salget til Israel av tungtvann i 1960, som gjorde det mulig for landet, med fransk hjelp, å bygge opp sin egen reaktorteknologi. Dette bringer oss inn i den svært så dagsaktuelle striden om Iranavtalen av 2017, som amerikanerne under Trump har trukket seg fra. Forfatteren tar oss også med fra oppløsningen av det osmanske riket til moderniseringen under Ataturk, vi får en gjennomgang av armenernes skjebne, Egypts dramatiske utvikling, Sionismens og Israels utvikling, og vi blir oppdatert på temaer som Jemen, Iran, Irak og Saudi Arabia. Odd Karsten Tveit har dekket Midtøsten i over førti år og skrevet flere prisbelønte bøker om regionen. Han håper at denne boka vil så et frø til ny kunnskap.

To år har gått siden Linn Skåber og Lisa Aisato gav ut boka «Til ungdommen». Nå er duoen klare med oppfølgeren, og denne gangen er tittelen «Til de voksne». Linn Skåber har brukt sine egne og andres erfaringer til å skrive fiktive monologer og små historier, der hun forsøker å si noe om hva det vil si å være voksen. Det å være voksen betyr jo å slippe ungdomstidens kaos og stå støtt i seg selv, men vet vi egentlig hvem vi er, og greier vi å beholde gleden over og nysgjerrigheten på livet? Fortellingene varierer i form og lengde, men felles for dem alle er at de handler om ganske vanlige mennesker. Hun skriver om rynker og treningshysteri, om ensomhet, lyst og begjær, store og små bekymringer, kjærlighet og lukter vi aldri glemmer. En man kjenner synes mannen ser dust ut med sykkelhjelm. En kollega går aldri hjem fra fest når hun bør. Og hva gjør man når Sats stjeler vennene dine? Dette er noen av fortellingene du får i boka, som både er varm, trist, alvorlig og ganske morsom innimellom. Lisa Aisato sine tegninger er også stor fortellerkunst, og utfyller historiene i boka. Linn Skåber kommer til SILK, og skal intervjues på to arrangement på dagtid og kveldstid.

Bjørn Sortland er en forfatter som vil bidra til å heve leselysten og leseferdigheten hos gutter. Johnny 777 er en serie full av humor, action og spenning, og passer særlig for gutter på mellomtrinnet. Første boka har tittelen «Mission 1: Rio de Janeiro», og det handler om Jon som bor i bygda Indre Gnurtedal. Han har nylig flyttet dit sammen med foreldrene sine som begge er ingeniører. Foreldrene jobber døgnet rundt for et energiselskap, og de ser lite til Jon som kjeder seg. Han driver litt med parkour og han prøver å få kontakt med den døve jenta i klassen, men ellers skjer det lite. En dag ruller en mørk bil opp på siden av ham, og Jon blir kidnappet av den hemmelige organisasjonen EHO som bekjemper onde makter hvor enn det måtte være i verden. Han får agentnavnet Johnny 777, og blir sendt ut på sitt første farlige oppdrag til Rio de Janeiro sammen med den dyktige og mystiske Ninja-Prinsessen. Her skal de kidnappe presidentens elskede katt, Fidel Castrate, slik at EHO kan presse ham til å oppgi de krigerske planene sine om å gå til krig mot nabolandet. Boka er illustrert av Ketil Selnes. Bjørn Sortland har tatt turen rundt til flere skoler i SILKeuka i forbindelse med DKS Karmøy – Kulturskrinet.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.