Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; mer SILKenytt om klimaendringer, ensomhet og flykapring

«Havlandet» er tittelen på boka som Per Anders Todal skal presentere på SILK. Forfatteren tar oss med på lange reiser fra trålerne i det vintermørke og stormfulle Barentshavet til brislingfiske med not i Sognefjorden, fra skreifisket ved Røst til forskningstokt ved korallrevene på Mørebankene, og fra oppdrettspionerene på Lovund til de siste kvalfangerne i Nordsjøen. Hver del av havet har sin egen historie, og hvert havområde har vært med på å forme vilkårene for menneskelivet i Norge. Todal forteller historien om de første seljegerne som padlet oppover kysten for over 11 000 år siden, om havstrømmene som gir Norge milde vintrer og enestående fiskeririkdom, og om klimaendringene og havforsuringen som nå endrer livet i sjøen på fundamentalt vis. Her blir naturvitenskap, historie, mytologi og reportasjer vevd sammen til en fortelling om Norge og havet. Per Anders Todal blir å treffe på Museet i Mælandsgården lørdag den 02.11. kl. 14.00.

Lars Ove Seljestad har vært på SILK tidligere, og festivalarrangørene er veldig fornøyd med å få presentere ham i år igjen – denne gang med boka «Snøen stryk ut alle spor». I en industriby i en vestlandsfjord har en tolv år gammel gutt vært hos rektor og fått med seg lapp hjem. Men så langt kommer han ikke; han blir syklende rundt på kaia med lappen i baklommen og tankene kvernende rundt i hodet. Hjemme ligger moren og sover. Hun er ute hver natt og drikker sammen med likesinnede, og om dagen sover hun og går på piller utskrevet av fastlegen. Faren er død, og før han døde gav han gutten ansvaret for moren og lillebroren. Moren vet hun har mistet grepet, og gjør så godt hun kan, men hun og sønnen har byttet roller underveis. Dette er fortellingen om usynlig sykdom, ensomhet, overgrep, omsorgssvikt og mobbing på skole og i lokalsamfunn. Lars Ove starter SILKelørdagen den 02.11. sammen med Carsten Jensen og Jan H. Landro kl. 09.30 på Gamle Verkstedet.

Krimkvelden fredag kveld kl. 19.30 på Holmen brygge presenterer tre krimforfattere, og en av dem er Sigbjørn Mostue. Han er mest kjent som fantasyforfatter for barn og ungdom, men har også skrevet krimromaner sammen med Johnny Brenna. I boka «Himmelen skal gråte blod» skal den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud ut på sitt siste oppdrag. Han er sjef for en liten, operativ og svært hemmelig gruppe i Felles Kontraterrorsenter, og nå skal han eskortere en terrorist til Somalia. Så skjer det som ikke skulle skje: Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Den eneste som kan redde 245 passasjerer fra døden er Even, som er ubevæpnet, syk og uten kunnskap om det å fly. Elna Husøy er sjef for Forsvarets Etterretningstjeneste, og en av to som Even rapporterer til. Den andre er Marie Ulvestad, leder for PST. Når flyet blir kapret må Elna bistå regjeringen med å hjelpe til så godt hun kan fra norsk side, samtidig som hun sammen med Marie Ulvestad forsøker å finne ut hvem som kan stå bak kapringen. Dette er ingen bok for de med flyskrekk… Rettighetene til krimromanen er kjøpt opp av den norske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola, og boka skal filmatiseres.