Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; mer SILKenytt med shamaner, bygdesnakk og #metoo

Skrevet av Hanne Mulelid
25.10.2019 08:37

BIBLIOTEKSPALTEN: B. MiRee Abrahamsen har gitt ut flere bøker, blant annet reiseskildringen «Det ville østen» der hun drar til den fjerntliggende russiske regionen Altaj. I den nyeste boka «Shamanen i stjerneregn: En reise til Asias sentrum» drar hun til naborepublikken Tyva, Asias sentrum. Det er et lite, bortgjemt hjørne av Sibir, som bortsett fra i byene er uten mobildekning. Men Tyva har en unik kultur som har nådd ut til verden gjennom blant annet strupesang og sjamanisme. I denne reisefortellingen får vi svar på hvem sjamanene er, hva de holder på med og hvor vi finner de. Vi får samtidig en fortelling om liv, landskap, folk og dyr i en unik kultur. Abrahamsen er forfatter og billedkunstner, og behersker både russisk, kinesisk og andre språk. Hun studerte blant annet kunst i Israel, arabisk i Syria, samtidslitteratur i Russland, mandarin i Kina og språk i Hviterussland. MiRee Abrahamsen kommer til SILK lørdag kl. 13.00 på Holmen brygge.

Debutanten Lars Svisdal vant fjorårets Tarjei Vesaas debutantpris, og stiller på SILK med romanen «Seg til inkjes». 18 år gamle Gjøa drar til Fægrane, en turisthytte øverst i en fjelldal et sted på nordvestlandet, for å jobbe en sommersesong. Hjemmet hennes er preget av skilsmisse, og hun er frustrert over familiesituasjonen. Når hun kommer til Fægrane blir hun møtt av Olaug og Gunnar, som har drevet hytta i 29 år. Olaug dominerer driften av stedet, et sted som er preget av en litt for stor arbeidsmengde og for trang økonomi. Gunnar gjør så lite som mulig. Så kommer sønnen deres, Ingebrigt, hjem for sommeren fra et halvhjertet studentliv. Gjøa får etter hvert et fortrolig forhold til ham, og det er tydelig at han ikke er interessert i å ta over driften av turisthytta. I tillegg til hovedpersonen Gjøa kommer leseren på innsiden av flere av personene i bygda, blant annet to av dem som blir regnet som selve inkarnasjonen av ondskap. Det går i vaffelsteking og nattlige fisketurer, opprør og eldgamle nabokonflikter. Språket er på nynorsk og bærer preg av dialekt og miljø. Fortellingen handler om å sitte fast og å ville dra bort, og om å holde det gående så godt en kan for å «ikkje gjere seg til inkjes». Svisdal kan treffes på lørdag under SILK kl. 15.00 på Holmen brygge.

«Aldri tilgi» er tittelen på den nye Kajsa Coren-krimromanen fra Trude Teige. Journalisten Kajsa Coren arbeider nå som frilanser, og hun jobber med en TV-dokumentar om #metoo i norsk mediebransje sammen med en tidligere kollega. I kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar han en trusselmelding. Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar også han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. Samtidig blir det funnet en død mann i en sovepose på en forfallen gård i Asker. Politiet får problemer med å identifisere mannen, og under arbeidet finner de en torturinnretning som nylig har vært i bruk på låven. Blodet på låven stammer ikke fra den døde mannen, så hva har skjedd? Når politiet i tillegg får en forsvinningssak å oppklare, oppdager Kajsa en sammenheng mellom den, justisministeren og den døde på gården. Trude Teige kommer til åpningen av SILK, og bokbades av krimforfatter Geir Tangen.