Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Matopplevelser med tradisjon og fornyelser

BIBLIOTEKSPALTEN: Margit Dale har tidligere gitt ut to kokebøker sammen med Trond Moi og Rune Andersen, og nå har hun gitt ut egen bok med tittelen «Oppskrifter og kvardagslykke frå Margits kjøkken». Margit er kjent fra TV 2-seriene Fjellmat og Kystmat, og har også mange følgere gjennom matbloggen margitdale.no. I denne nye kokeboka presenterer hun over 80 oppskrifter i spennet mellom tradisjon og fornyelse, og vi følger henne i jakten på gode råvarer og matopplevelser. Oppveksten hennes i Setesdal var preget av gamle mattradisjoner og nærhet til naturen, noe som har lagt grunnlaget for en mattradisjon som bygger på kortreiste råvarer, rene smaker og matglede. Forfatteren oppfordrer til jakt og fiske, sanking og plukking. Innholdet i boka har viktige innspill i en tid der bærekraft og miljøperspektiv blir sterkt knyttet til maten vi spiser hver dag. Margit har hatt hjelp av fotograf Erik Ruud og medforfatter Frode Varpe til å utforme og illustrere kokeboka.

«Natten. Søvnen. Døden. Stjernene» er tittelen på den nyeste romanen til Joyce Carol Oates, hennes ellevte roman i rekken som er oversatt til norsk. Temaet er den amerikanske kjernefamilien, og det starter med en familietragedie. Den tidligere borgermesteren i en amerikansk småby, den viljesterke og populære John Earle «Whitey» McClaren, er ute på en kjøretur når han blir vitne til blind og meningsløs politivold mot en ung, indiskfødt lege. Whitey stopper bilen, går ut og engasjerer seg i saken, noe som resulterer i at han selv blir banket opp og skutt på med el-pistoler. Han havner på sykehus, men dør av skadene. Den egentlige dødsårsaken blir skjult for kona Jessalyn og de fem voksne barna hans, men når den indiske legen tar kontakt kommer alt frem i lyset. Den eldste sønnen Thom prøver å reise sak mot politimennene som sto bak, men å kjempe mot politiet i USA er ikke lett, og de slipper unna. Når det så viser seg at faren har gitt alle de fem barna lik andel i testamentet, begynner familiebåndene å slå sprekker. Søsknene er kanskje ikke så gode venner likevel, selv om vennskapene ser flotte ut på overflaten. Og når den sørgende enken finner en ny kjæreste kort tid etter dødsfallet, renner begeret over. Dette er en roman som setter fokus på både rasespørsmål, politivold, klassemotsetninger og sorg i tillegg til den amerikanske familien.

Max Seeck er Finlands bestselgende nye krimforfatter, og tittelen «Heksejakt» er første bok i serien om kriminaloverbetjent Jessica Niemi. En februarkveld blir kona til den kjente forfatteren Roger Koponen, Maria, funnet drept ved kjøkkenbordet i hjemmet sitt ved sjøen i et idyllisk nabolag i Helsingfors. Ansiktet er manipulert til en uhyggelig grimase, og det viser seg at drapet er nøye planlagt og regissert. Politiet med Jessica Niemi i spissen finner ganske raskt ut at drapsmetoden er hentet fra ektemannens trilogi, og de frykter at det er flere drap på gang. Den teorien viser seg å stemme, og Jessica må fordype seg i Koponens bøker for å prøve å forstå gjerningsmannen. Men hvordan kan hun stanse en seriemorder som kjenner hver eneste detalj i bøkene bedre enn forfatteren selv, og kan hun klare å forutsi og forhindre ytterligere dødsfall? 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.