Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; livet utendørs i friluft

BIBLIOTEKSPALTEN: Mange lurer kanskje på hva de skal finne på i sommer nå når utenlandsreisene er avlyst og ferien nærmer seg. I boka «Utenetter: En praktisk guide til friluftsliv med hele familien» forteller forfatterne Nina Volstad og Oliver Halvorsrød om hvordan de for fire år siden tok en beslutning om å være ute så mye de kunne få til. De bor i en leilighet på Torshov, og innså at turer i skog og fjell ikke hadde noen prioritet i tilværelsen lenger. Sammen med barna Vilder og Leonora kalte de seg Friluftsflokken, og de startet med et enkelt mål: De skulle tilbringe to netter per måned ute mellom mai og september. I boka får vi praktiske triks og nyttige tips, nødvendig kunnskap og formidling av tanker rundt livet utendørs. Vi blir motivert til å ta med de minste i familien ut på de store og små opplevelsene naturen har å tilby, og hjelpe de inn i sunne friluftsvaner. Her er alt vi trenger for å komme i gang med telting, fyring av bål, matlaging, sanking og fiske. I tillegg inkluderer boka førstehjelp, tips til krisesituasjoner og et kapittel om hvordan vi tar de beste turbildene.

Sara Omar ble kjent for boka «Dødevaskeren», der hun beskriver ekstrem kvinneundertrykkelse i islamsk miljø legitimert av Koranen. Nå har hun kommet med en oppfølger med tittelen «Skyggedanseren», der vi følger Frmesk fra Dødevaskeren videre i livet. Romanen starter i Kurdistan i 1994. Frmesk har sluttet å snakke og spise, hun tegner voldsomme tegninger og lemlester dukkene sine. Besteforeldrene Gawar og Darwésh gjør alt for å gi henne livsgleden tilbake; bestemoren sender henne til koranundervisning i byens store moské der onkelen hennes Muhammed er imam, og bestefaren åpner en hamam kun for kvinner. Lite vet de at besøkene i moskéen gjør alt verre, og når det hele eskalerer blir Frmesk sendt til Danmark sammen med foreldrene og de to småsøsknene. Året blir 2017, og Frmesk går på universitetet for å studere juss. Hun trosser farens vrede ved å gå uten tørkle og skriver dikt og kritiske artikler om kvinners rettigheter. Foreldrene er skilt, men faren kommer hjem til de hver dag for å styre familien med jernhånd. For å komme ut av volden gifter Frmesk seg og flytter til Tyskland med mannen sin, men det viser seg snart at ekteskapet er en fortsettelse på et liv i vold og undertrykking. Dette er en av de sterkeste og mest provoserende bøkene jeg har lest på lenge.

Tittelen «Forsvunnet. Cold case 1» er starten på en ny krimserie om cold case-saker, skrevet av Tina Frennstedt. I 1992 forsvinner en 19 år gammel kvinne en natt på Österlen, men saken blir aldri løst. 16 år senere herjer en serievoldtektsmann i Malmö, og DNA-spor peker mot den gamle forsvinningssaken. Tess Hjalmarsson er kriminalinspektør og sjef for Skånes Cold Case-gruppe, og hun brenner for uoppklarte saker – ikke minst for å gi de pårørende svar på hva som skjedde. Hun tar saken om serievoldtektsmannen, men havner i et katt og mus-spill som han driver med politiet. Det ser ut som voldtektsmannen har Tess i siktet. Romanen er inspirert av virkelige hendelser som utspilte seg i Malmö og Skåne i 1992.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.