Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Legater og stipend; tips til hvor kan man søke

BIBLIOTEKSPALTEN: «Legathåndboken 2021» er en håndbok som blir utgitt hvert år, og som gir oversikt over stipend og legater til utdanning, kultur, idrett og forskning, i tillegg til sosial hjelp. Her finner man oversikt over hvor mye det kan søkes om, søknadsfrister, begrensninger og forutsetninger for å kunne søke. Man får også informasjon om det er nødvendig med eget søknadsskjema, hvor søknadsskjemaet skal sendes, og e-post og nettadresser som gjør det mulig å kontakte det enkelte legat- og stipendstyre. Trenger korpset nye instrumenter, prøver du å starte en interesseforening eller ønsker du å finansiere drømmestudiene i utlandet, så er det noen av flere spørsmål man kan søke svar på her. 2021-utgaven er oppdatert og revidert, legatstyrene er kontaktet og har kommet med ny informasjon. Uaktuelle legater er strøket, og nye har kommet til. Boken kan lånes på biblioteket!

 

Tove Nilsen sin nye roman har tittelen «Den eneste broren», og hovedpersonen er Leif Jakobssøn, Tove Nilsens onkel. Onkelen ble kalt Lille Leif, og han var yngstemann i morens søskenflokk. Han frøs i hjel på vei over fjellet til Sverige i 1942 bare 19 år gammel, og for forfatteren har dette vært et mysterium hele livet. I familien har det alltid vært et ikke-tema, og Nilsen har aldri skjønt om årsaken var at sorgen over tapet var at det fortsatt var for vondt å snakke om, eller om det handlet om skam. Rett etter at Liv, storesøsteren til Leif, fylte åtti, fortalte hun at Leif og en arbeidskamerat planla å utføre sabotasje mot okkupantene; de ville sprenge et havneskur hvor tyskerne lagret våpen. Noe mer fikk ikke Nilsen vite. Ut fra svært få faktaopplysninger og fotografier hun har om onkelen, dikter hun seg tilbake til de siste årene han levde. Leif er dattersønn av en fisker og sønn av en matros, men selv har han vannskrekk. Han bor sammen med mor, mormor og tre søstre i Damegården i Trondheim, og både moren og mormoren jobber som syersker. Det er så trangt hjemme at han må søke tilflukt i Nidarosdomen for å kunne tenke. Vi tar del i alt fra barndomsminner til han får jobb som sykkelreparatør, og når han får brev fra barndomsvennen Nils som har flyttet til Kongsberg. Nils forteller om krigshandlinger han ikke kan forestille seg, om kvinner som blir skutt på torget foran barna sine. Dette familieeposet er blitt beskrevet som Tove Nilsens sterkeste roman siden debuten i 1974.

 

Krimromanen «Gravens hemmeligheter» av William Shaw er den fjerde boken i serien om politietterforsker Alexandra Cupidi i Kent-politiet. Denne gangen starter handlingen med et uidentifiserbart lik som blir funnet i en fryser i et tomt rikmannshjem som skal selges. Alex får saken, og med hjelp av kollegaen Jill Ferriter jobber hun for å finne ut hvem den avdøde er og hvem som har plassert liket i fryseren. De blir etter hvert ledet til en rekke av mord og begravde hemmeligheter. Når Alex begynner å grave i hemmelighetene, finner hun ut at kriminalitet og makt ofte henger sammen, i dette tilfellet via en statssekretær. Fem år tidligere forsvinner en mann uten at noen får det med seg, og bevis for sexforbrytelser kommer for dagen. Samtidig engasjerer datteren Zoë seg i kampen mot et stort utbyggelsesprosjekt der dyrelivet står i fare for å bli utryddet. Den tidligere politimannen og vennen William South stiller opp, og Alex, Zoë og William beveger seg inn i farlig territorium når det viser seg å være farlige forbindelser mellom de to sakene. William Shaw er en tidligere prisbelønt musikkjournalist og forfatter av flere sakprosabøker. Hans første krimroman ble utgitt i 2013.