Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; læren om tilfeldigheter

BIBLIOTEKSPALTEN: «Tilfeldig» av Yngve Vogt handler om hvor tilfeldig egentlig det meste i livet vårt er. Stokastikk er læren om tilfeldigheter, og Yngve Vogt er stokastiker og samtidig en god pedagog. Han forklarer hvorfor kunnskapen om tilfeldigheter og store talls lov er avgjørende i alt fra medisinske diagnoser og politiske valgdagsmålinger til forventet levealder, strømpriser og klimakaos. Vi får innsikt i forsikringsselskapenes historie og deres beregnelser i strømforbruk, mutasjoner og arvemateriale. Forfatteren har også viet et kapittel til kjernefysikken, der professor Sunniva Siem fastslår at «alt i kjernefysikken er avhengig av tilfeldigheter. Absolutt alt!». Det er også statistisk sett langt større grunn til å stole på klimaforskere enn de daglige værmeldingene, der det siste kan være avhengig av noe så tilfeldig som at en sommerfugl flagrer lett med vingene på den andre siden av jordkloden. Vi finner både «fun facts» og andre fakta i denne boka, som handler om tilfeldigheter som ikke er tilfeldigheter, og at de vi tror er lovmessigheter like godt kan være tilfeldigheter. Her er det både overraskende og skremmende fakta. Til slutt: Ikke ta lynkurset i sannsynlighetsregning bakerst i boka hvis du drømmer om å vinne i lotto!

Heather Morris er forfatteren bak boka «Tatovøren i Auschwitz», og nå kommer fortsettelsen på historien i romanen med tittelen «Cilkas reise». Cilka Klein var bare 16 år da hun ble sendt til Auschwitz i 1942. Hun var så vakker at hun ble tatt til side ved ankomsten og brukt til leirkommandantens private behov. Hun overlevde oppholdet i konsentrasjonsleiren, men da russerne frigjorde leiren i 1945 ble hun dømt for å ha samarbeidet med den tyske fienden. På nytt ble hun stuet sammen med desperate kvinner og barn, og denne gangen havnet hun i den brutale Gulagleiren i det øde Sibir. Cilka var 18 år når hun kom dit, og hun fant en utrolig styrke i seg selv til å komme seg gjennom enda et terror-regime i en mørk og grusom tilværelse. I tillegg var hun sterk nok til å hjelpe andre i leiren. Begge bøkene av Heather Morris er basert på virkelige hendelser fra krigen.

Tittelen «Villspor» av krimforfatter Jane Harper ble kåret til årets beste oversatte krim i Sverige i 2019. Handlingen starter med at to brødre, Nathan og Bub Bright, møtes ved gjerdet som skiller storfegårdene deres. Gårdene ligger øde til i Queenslands utmarker, og de to brødrene har ikke sett hverandre på flere måneder selv om de er naboer. Avstandene er store, og det tar hele tre timer i bil å forflytte seg mellom gårdene. Nå ligger Cameron, den tredje broren, død på bakken mellom dem. Hva fikk Cameron til å reise ut hit helt alene, og er han drept av den ekstreme heten eller av mennesker? Bub, Nathan og Nathans sønn drar til Camerons etterlatte familie og de ansatte på gården. De sørger over tapet av broren, men samtidig vokser mistenksomheten. Nathan begynner å grave i familiens hemmeligheter, for hvis noen har tatt livet av Cameron finnes det bare noen få mistenkte i de isolerte ødemarkene. Jane Harper er en australsk forfatter, og hun bruker det australske miljøet og landskapet i bøkene sine. I denne boka viser hun oss en mektig natur og samtidig hva det å bo isolert ute i ødemarken gjør med oss mennesker, både fysisk og psykisk.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.