Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

«Bibliotekspalten, kvinner i fokus!»

BIBLIOTEKSPALTEN: Siden det er Den internasjonale kvinnedagen på søndag, blir det fokus på kvinner i ukas anbefalinger. Vi begynner med boka «Helt sjef: Om kvinner og ledelse og veien til toppen» av Signy Fardal og Line Uppard. Selv om Norge regnes som et av verdens mest likestilte land, er kvinneandelen av ledere i norsk næringsliv skremmende lav. Standardsvaret er at samfunnet og arbeidslivet ikke har lagt forholdene godt nok til rette, men spørsmålet er om kvinnene likevel er klar om dette kommer på plass? Signy Fardal og Line Uppard peker på en rekke områder der kvinnene selv må ta tak: Kvinner har dårligere selvtillit enn menn, kvinner er dårligere likt, kvinner er ikke flinke til å skryte, kvinner bruker ikke nettverket sitt like effektivt som menn, kvinner vegrer seg for makt og de velger ofte bort karrieren når de blir mødre. De to kvinnelige forfatterne har begge lang erfaring med kommunikasjon og ledelse. I denne boka kommer de med interessant forskning, egne opplevelser, historier fra andre kvinnelige ledere og tips til hvordan man kan nå toppen.

Abbie Greaves har gitt ut romanen «Snakk til henne», som handler om ekteparet Frank og Maggie. De har vært gift i en årrekke og ble foreldre sent i livet. Nå har ikke Frank snakket til Maggie, ikke en eneste setning eller et eneste ord, på et halvt år. Hun har bønnfalt og skreket til ham, men han finner ikke ordene etter det som skjedde. De sover i samme seng og spiser ved samme bord i stadig mer trykkende stillhet, men en dag finner han Maggie kollapset over kjøkkenbordet. Ved siden av henne står en tom pilleeske. Han får henne til sykehuset der hun blir liggende i koma, og ingen vet om hun kommer til å våkne igjen. Personalet ved sykehuset ber Frank snakke til henne, for kanskje det kan hjelpe på situasjonen og vekke henne til live igjen. Han sliter med å finne ordene etter så lang tid, men etter hvert får vi historien om Franks liv og hvorfor tausheten inntraff. Samtidig finner han en bok hjemme med Maggies nedtegnelser av hvordan hun har opplevd den siste tiden. Dette er en klok og gripende roman om hvor vanskelig det kan være å snakke om de største tingene i livet. Forfatteren fikk inspirasjonen til denne debutboka fra en avisartikkel om en gutt i Japan som aldri hadde hørt foreldrene snakke til hverandre.

Thrilleren «Min søster er en seriemorder» er debutboka til den nigeriansk britiske forfatteren Oyinkan Braithwaite, og handler om søstrene Ayoola og Korede. De er fra den øvre middelklassen i Nigerias hovedstad Lagos, og bor sammen med sin dominerende mor. Faren døde i en ulykke for ti år siden, men før han døde tjente han seg rik på å selge bruktbiler som splitter nye. Handlingen starter med at Korede blir avbrutt midt i middagen av et nødanrop fra søsteren Ayoloa, og hun vet hva hun må gjøre. Ayola har nettopp drept sin tredje kjæreste, og Korede finner frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Hun vet hun burde gått til politiet, men blod er tross alt tykkere enn vann – selv om det er vanskeligere å fjerne fra teppet. Korede kan alt om rengjøringsmiddel, kloroppløsning, eddikvann og desinfiseringsmidler, for det er hun som må rydde opp etter søsterens drap. Hun har funnet ut at etter det tredje blir man kategorisert som seriemorder, men Ayola passer ikke helt inn i den kategorien. Hun er et elskelig, uansvarlig og omsvermet vesen som vasser i beilere. Korede jobber som oversykepleier på et lokalt sykehus og har et godt øye til den unge legen Dr. Tade, men så får Dr. Tade øye på Ayola… Dette er ingen tradisjonell krim, men spenningen dreier seg om hvem Ayola skal drepe neste gang og om søsteren klarer å forhindre det. Og selvsagt om årsaken til drapene. Forfatteren har fått mange priser og nominasjoner for denne debutboka.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.