Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; kvinnelige skipsredere i Haugesund

BIBLIOTEKSPALTEN: Forfatteren Arne Vestbø er opprinnelig fra Haugesund, og nå har han gitt ut bok med tittelen «Brummenæs & Torgersen: Verdens første kvinnelige skipsredere». Hanna Brummenæs var født i 1860, og Bertha Torgersen var født i 1864. De møtte hverandre da de jobbet som butikkpiker ved gruvesamfunnet Visnes på Karmøy der de også åpnet en landhandel, men la den ned igjen da gruvedriften gikk dårlig. Sammen startet så de to kvinnene fra Haugesund opp verdens første kvinnelige rederi i 1909, og de ble med på den betydelige veksten rederinæringen opplevde utover 1900-tallet. De to kvinnelige kompanjongene mistet hele flåten i løpet av 1. verdenskrig, men klarte å bygge opp igjen rederiet og sto oppreist gjennom den økonomiske krisen som inntraff i mellomkrigsårene. Så kom 2. verdenskrig, og de to damene styrte forretningen sin gjennom opp- og nedturer selv om de fleste av skipene deres forliste. De ble akseptert i det mannsdominerte miljøet, og ble respektert av de andre rederne. Men det var ikke bare som skipsredere de to damene viste vei i kvinnekampen. De valgte å leve sammen også privat i over femti år, og i dag ligger de gravlagt sammen på Vår Frelsers Gravlund i Haugesund.

I romanen «Egen maske først» av debutanten Camilla Bogetun Johansen møter vi Ulla Morild Hansen. Hun bor på hybel hos tante Hege, og nå er det tid for den den tradisjonelle turen over svenskegrensen for å handle sammen med tanten. Det passer dårlig for Ulla at tantens venninne Anne-Britt dukker opp for å bli med på turen, så Ulla sørger for at de blir stoppet i tollen ved å skrive «hjelp» i dampen på vinduet i baksetet. Hun drikker seg dessuten full på hotellet etter å ha tilbrakt kvelden i selskap med den kvinnelige bartenderen fra Finnmark. Når de kommer hjem kaster tante Hege henne ut, og hun blir plassert på en campinghytte på Beverøya uten innlagt vann, men med NAV-penger på bok. Ulla har en diagnose som gjør at hun har problemer med å få seg jobb, og på campingplassen blir hun kjent med et par som hun føler forstår henne godt. Når paret drar videre bestemmer Ulla seg for å gjøre bartenderen fra Finnmark en tjeneste; å redde den lakserike Repparfjorden fra dumping av gruveslam og gift. Bartenderen var nemlig derfra, men hadde ikke mulighet til å aksjonere på grunn av familie og forpliktelser. Ulla har kastet mobilen, og legger ut på en reise som blant annet fører henne til en flokk med lamaer. Men samtidig er noe eller noen i ferd med å innhente henne. Dette er en humoristisk bok som beskriver mye som foregår i hodet til miljøaktivisten Ulla i løpet av kort tid.

TV-produsenten fra BBC og komikeren Richard Osman har debutert med krimromanen «Torsdagsmordklubben». Handlingen er hentet fra Coopers Chase, en idyllisk og eksklusiv seniorlandsby i Kent. Den er bygget i hagen til et gammelt kloster, og nå vil utbyggeren Ian Ventham ekspandere og grave opp kirkegården. Det møter stor motstand, og Ians medhjelper blir funnet slått i hjel. Like etter blir Ian selv funnet drept, og slik oppstår Torsdagsmordklubben. Den består av fire hobby-detektiver som alle er i 70-årene og som bor på et luksuriøst aldershjem i den lille landsbyen. De møtes hver torsdag over et glass vin eller to for å diskutere lokale, uløste mordsaker, og nå får de plutselig en levende sak i fanget med en virkelig morder der ute. Politiet stiller selvsagt med et etterforskningspar; Donna og Chris, men de får hjelp av den tidligere sykepleieren Joyce, eks-fagforeningsleder Ron, den pensjonerte psykiateren Ron og Elisabeth som var etterretningsagent under den kalde krigen. Dette er den første boken i en planlagt serie på fire bøker, og det vil også bli tv-serie etter hvert.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.