Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Kunsten å stå opp om morgenen

BIBLIOTEKSPALTEN: Den pensjonerte generalløytnanten og president i Røde Kors, Robert Mood, har en mannsalder bak seg i Forsvaret. Han har tjenestegjort i konfliktområder over hele verden, og nå har han gitt ut bok med tittelen «Kunsten å stå opp om morgenen: 10 råd for livet» der han deler erfaring og peker ut ti leveregler han mener kan bidra til positiv selvutvikling. Han viser hvordan Forsvarets verdier om samhold, disiplin og solidaritet kan overføres til alle deler av livet; tre begrep som går igjen når man skal bygge et velfungerende forsvar og som også har gyldighet for enkeltmennesket. Ved hjelp av slående fortellinger forklarer han hvor viktig det er å stå opp om morgenen, ta vare på utstyret og konfrontere sin egen frykt. Forsvarets makkertjeneste, at man aldri lar kameratene bli igjen, overfører han til andre deler av livet. Han skriver om de militære dødsritualene og den vanskelige hjemkomsten. Om verdien av å hate sammen, være oppmerksom og det å ta en for laget. Boka viser hvordan den militære tenkemåten kan ha noe å lære oss alle, den anbefales for mennesker som søker struktur i hverdagen og som vil bli en bedre utgave av seg selv. 

«Varme og vatn» er tittelen på den nye romanen til forfatteren Sivert N. Nesbø. Det handler om fjorten år gamle Lars, som vi følger noen uker på sensommeren via en tredjeperson. Denne personen ligger tett på Lars, og vi får innblikk i hverdagslige hendelser hos Lars, lillesøsteren Thea, foreldrene deres og noen få andre i nærmiljøet når sommeren går mot slutten. Lars er spørrende og var for omgivelsene, og prøver hele tiden og finne ut av hva som skjer rundt ham og hvordan han skal forholde seg til alt. Han minnes små og store begivenheter, som en ankeloperasjon med lokalbedøvelse, episoder med gamle og nye klassekamerater og en uhyggelig skitur. Han prøver å tilpasse seg stemningene og menneskene rundt seg, og mye dreier seg om Lars sin relasjon til Thea. Dette er både et stillfarent og poetisk portrett av en tenåring som forandrer seg i takt med omgivelsene. Nesbø debuterte med sin første roman i 2013, og har siden gitt ut flere romaner for voksne. Han kom ut med en barnebok i 2019. Nesbø er vestlending, og kommer fra Førde i Sunnfjord.

Krimforfatteren C. J. Tudor har gitt ut sin tredje roman på norsk. Tittelen er «De andre», og det handler om Gabe som er på vei hjem fra jobb en ettermiddag for å rekke leggetiden til datteren Izzy. Han prøver å få kontakt med kona Jenny uten resultat, og så dør batteriet i mobilen ut. En rusten gammel bil dukker opp foran ham, og et lite ansikt viser seg i bakvinduet. Han tar seg i å tenke at barnet burde sitte i et barnesete, før han ser at munnen mimer ordet pappa. Det er datteren Izzy på fem år som sitter i bilen, og Gabe prøver febrilsk å følge etter bilen – uten hell. Når han til slutt stopper på en bensinstasjon for å låne en telefon for å ringe hjem, er det politiet som svarer. Tre år senere kjører han dag og natt opp og ned på motorveien på leting etter bilen som forsvant med datteren hans, han nekter å gi opp håpet selv om alle andre mener at hun må være død. Fran og datteren hennes, Alice, tilbringer også tiden på motorveien. De er ikke på leting, men derimot på flukt fra de som vil dem vondt. For Fran vet hva som skjedde med Izzy, hun vet hvem som er ansvarlig og hva de vil gjøre med henne og Alice dersom de blir funnet.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.