Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Kunsten å redde verden i egen hage

BIBLIOTEKSPALTEN: Det er liv i hagen, selv om kulda ikke har sluppet helt taket enda. I boka «Den ville hagen, eller Kunsten å redde verden i egen hage» av Dave Goulson får vi fortalt de mest fascinerende historier fra det mangfoldige og myldrende livet som du finner like utenfor din egen inngangsdør. Både under hagehellene, i buskene, trærne og i plenen lever det hundrevis av insekter, småkryp og små pattedyr som alle spiller en viktig rolle i det store samspillet. Det er en dramatisk nedgang i bestanden av insekter og store tap i verdens artsmangfold, noe som vil få fatale konsekvenser for verden slik vi kjenner den hvis ikke utviklingen snur. Vi kan alle være med på å gjøre det litt enklere for insektene å overleve med helt enkle grep. Goulson er professor i biologi ved Universitetet i Sussex og har insekter som spesialfelt. I boka forteller han historier og anekdoter om plener og blomsterenger, epler og saksedyr, blomster og bier, nattsvermere og meitemark. Forfatteren gis oss også konkrete råd om hvordan man kan skape små oaser for småkryp og insekter i våre egne hager, og bedre forholdene for at de kan overleve.

Romanen «Forventning» av forfatteren Anna Hope ble en snakkis når den kom ut i England. Vi møter de tre venninnene Cate, Hannah og Lissa på flere stadier i livet, fra de er ungdommer til de er midt i førtiårene. Cate får verken søvn eller kvalitetstid med ektemannen etter at de fikk barn, mens den suksessfulle Hannah sliter med å bli gravid – noe som går utover ekteskapet. Lissa arbeider som skuespiller, men får ikke de store rollene og må spe på inntekten med å jobbe som aktmodell. De fleste kvinner kan kjenne seg igjen i kontrastene og konfliktene mellom venninnene, både på det humoristiske, pinlige og noen ganger vonde planet. Livet er blitt annerledes enn de drømte om, og alle ønsker seg noe de andre har. Det handler om ubalansen og gapet mellom den personen man trodde man skulle vokse opp til å bli, og den man faktisk ender opp med å være. Forfatteren aktualiserer spørsmålet om hvor stor grad feminismen har frigjort kvinner, og i hvor stor grad forventningene kvinnene stiller til seg selv og sine liv holder de tilbake.

M. J. Arlidge har gitt ut den sjuende boka i serien om politietterforsker Helen Grace, denne gang med tittelen «Elsker, elsker ikke». Tilsynsfører Sonia er på vei til jobb i Southampton tidlig en morgen, og kommer over en motorsykkelulykke. Få minutter senere kommer etterforsker Helen Grace kjørende på motorsykkelen sin, og holder på å krasje med en bil i motsatt retning. Når hun endelig får stoppet er bilen borte, men det ligger en hardt skadet kvinne midt i veien foran henne. Kvinnen er skutt, og livet er ikke til å redde. Helen Grace finner ut at det dreier seg om et kaldblodig drap, men ingen skjønner hvem som vil ta livet av kvinnen. På en annen kant av byen blir farmasøyt Alan Sansom drept, men kundene hans slipper unna. Hvorfor er det akkurat Sonia og Alan som er drept, og hvem blir de neste? Helen og etterforskningsteamet kjemper mot klokken for å løse saken før flere blir drept, men bare en liten feil kan føre til at Helens eget liv står i fare.

Biblioteket er fortsatt stengt, men nå har vi åpnet koronaluker i dørene til hovedbiblioteket og avdelingene på Norheim, Skudeneshavn og Åkrehamn. Publikum kan bestille bøker via Bibliofilappen, og hente og levere bøker fra kl. 16.00-18.00 tirsdager, og 12.00-14.00 onsdager og torsdager. Denne ordningen fortsetter vi med frem til vi får klarsignal til å åpne opp selve biblioteket igjen.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.