Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; kunsten å leve og kunsten å dø

BIBLIOTEKSPALTEN: Hva ville du gjort om det var fire uker til en komet traff jorden? I ungdomsromanen «Slutten» av Mats Strandberg treffer vi 17 år gamle Lucinda og Simon. De har fått vite at den 16. september klokka 04.12 vil en komét utslette jorden og alle som bor der, og nå er det fem uker igjen. Tilda, Simon sin kjæreste, slår opp med ham. Hun vil leve livet med vill festing de siste ukene, men blir funnet drept og Simon blir mistenkt for drapet. Lucinda er kreftsyk og hadde ingen fremtid fra før, og nå når bestevenninnen Tilda er død våger hun seg ut i verden en siste gang. Sammen med Simon prøver hun å finne sannheten bak Tilda sin død, og samtidig må de godta at dette er slutten på livet. Men vil de rekke å finne ut av det før kométen treffer jorda? Vi hører om børskollapser, krig, plyndring, gruppeselvmord og generelt kaos, men handlingen kretser rundt Sverige der alt er mindre spektakulært. Boka gir leseren anledning til å filosofere over hvem vi er, over menneskets plass i verden, og hva vi gjør med kloden vår.

Anna Rasmussen ble gravid som 14-åring, og startet bloggen «Mamma til Michelle». Hun er en av Norges største bloggere, og har vært det i en årrekke. Nå har hun gitt ut boka «Bare Anna», der hun forteller åpent og ærlig om baksiden av medaljen – om hvordan det føles når man har utlevert alt og mistet litt av seg selv på veien. Utad har vi fått et bilde av henne og livet hennes som uproblematisk og idyllisk. I boka får vi historien om hvordan det er å ha en blogg om sitt eget liv som levebrød, om hvordan det er å få kommentarfeltene fylt av hatefulle ytringer og om følelsene når en av følgerne hennes melder henne til barnevernet. Til slutt blir hun redd for å lese nettinnleggene, og det ender med et sammenbrudd. Boka gir et innblikk i hva sosiale medier kan gjøre med et enkeltmenneske, men den viser også hvordan de nye mediene har endret samfunnet vi lever i.

I romanen «Ritualer» av Kristin Hauge møter vi tre personer: Ally og foreldrene Harriet og Viktor. Ally er enebarn, og har hatt et problematisk forhold til faren sin etter at foreldrene skilte seg. Nå er hun på vei hjem fra utenrikstjeneste i Afghanistan, og er i tvil om hun vil reise tilbake på grunn av ulike omstendigheter. Harriet har endelig bestemt seg for å selge huset og finne seg noe mer lettstelt, og hun har dessuten bestilt seg tur alene til Cuba. Viktor har giftet seg på nytt med Eva, og de har sønnen Stein sammen. Nå har han vært hos fastlegen og fått en tung beskjed, og han har dessuten sagt opp jobben sin på universitetet. Livet til de tre er fortsatt preget av skilsmissen for mange år siden, og de har hemmeligheter for hverandre. Romanen handler om kunsten å leve og kunsten å dø, og hva man gjør når man står overfor livsvalg. Kristin Hauge er ansatt i Norad, og har vært diplomat for norsk utenrikstjeneste ved ambassadene i Kabul og Khartoum. Hun debuterte med en novellesamling i fjor, og dette er den første romanen hennes.

 

Peter May er en etablert krimforfatter, og nå har han kommet med ny krimroman med tittelen «Drapet på Entry Island». 130 mil fra kanadisk fastland ligger øya Entry Island, med en liten engelsktalende og isolert befolkning. Når øyas rike forretningsmann, James Cowell, blir funnet knivdrept, er det mye som tyder på at det er kona hans, Kirsty, som står bak. Kriminalbetjent Sime Mackenzie blir sendt fra Montreal for å etterforske drapet, men når han møter Kirsty virker hun merkelig kjent. Sime har lenge vært plaget med søvnløshet, og nå begynner han å hjemsøkes av drømmer om forfedre i en skotsk fortid i et annet århundre. Han drømmer om en gutt som het Sime som vokste opp på vestkysten av Isle of Lewis, og som kjente en jente som het Kirsty. Hvordan henger fortid og nåtid sammen?