Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Kampen mot mikrobene

BIBLIOTEKSPALTEN: Stig S. Frøland er en norsk lege og professor emeritus i medisin ved Universitetet i Oslo. Han har i hovedsak jobbet med infeksjons- og immunsviktsykdommer, og har vært sterkt engasjert i kampen mot hiv og aids. Nå har han gitt ut boka «Kampen mellom mennesket og mikrobene», der vi får en bred og medisinsk oppdatert fremstilling av infeksjonssykdommens betydning for menneskenes utvikling. Vi får innblikk i hvordan store epidemier som Svartedauen, kopper, kolera og syfilis har bidratt til imperiers fall og endret historiens gang. Forfatteren peker på viktige økologiske og miljørelaterte faktorer i kampen mellom mennesket og mikrobene. Våre inngrep i naturen gjennom avskoging og klimaendringer, migrasjon og kriger endrer balansen mellom menneskene og de truende mikroorganismene, og frembringer alvorlig sykdom. De viktigste mikrobene og infeksjonssykdommene som er drevet frem er blant annet HIV/AIDS-pandemien og problemene med Ebola-, SARS- og Zika-virus. Også den nyoppståtte pandemien med koronaviruset SARS-CoV-2 omtales i boka. Mennesket har slått tilbake mot mikrobene gjennom oppdagelsen av antibiotika og av et økende antall vaksiner. Men vi må likevel takle nye, uunngåelige pandemier med kjente og ukjente mikrober, antibiotika-resistens, klimaendringens virkninger og mikrobetruslene ved romfart. Frøland tar oss med på en fascinerende reise fra menneskehetens opprinnelse til utforskningen av verdensrommet.

Romanen «Døtre av en ny tid» av forfatteren Carmen Korn er begynnelsen på en trilogi om fire kvinner, deres barn og barnebarn, fulgt gjennom Tysklands historie på 1900-tallet. I året 1900 var fødselstallene i Tyskland rekordhøye. Lite visste mødrene det året at døtrene de fødte skulle leve gjennom to verdenskriger. Henny Godhusen planlegger å hjelpe en ny generasjon inn i en fredelig verden, når hun og barndomsvenninnen Käthe begynner på jordmorskolen i Hamburg våren 1919. De to venninnene er bare 19 år, men har allerede opplevd en verdenskrig. De blir etter hvert kjent med to andre unge kvinner; den velstående Ida og lærerinnen Lina. Til tross for ulikhetene mellom dem blir de fire kvinnene venninner, og vi følger de i medgang og motgang, omveltninger i verdenspolitikken og fremveksten av nazismen. Etter hvert blir noen av dem selv mødre, og må leve gjennom en ny verdenskrig. Krigen setter vennskapet på harde prøver. Trilogien har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland.

Den svenske krimforfatteren Joakim Zander er kjent for bøkene «Svømmeren» og oppfølgeren «Broren», og nå har han gitt ut ny krim med tittelen «Vennen». Jakob Seger drar til Beirut for å jobbe som aspirant ved den svenske ambassaden. På en fest blir han kjent med Yassim som forteller at han er krigsfotograf, og de to utvikler et forhold. En kveld får Jakob overraskende besøk av Myriam som arbeider for den svenske etteretningstjenesten. Hun hevder at Yassim er terrorist, og gir Jakob et ultimatum. Jakob fortviler og er usikker på hva han skal gjøre og hvem han skal stole på. Samtidig er Klara Walldéen hjemme i den svenske skjærgården for å begrave morfaren sin. Hun har tatt med seg venninnen Gabriella som støtte, men det virker som Gabriella har problemer. Når venninnen blir arrestert i en dramatisk antiterroroperasjon på sitt advokatkontor i Stockholm, skjønner Klara hvorfor Gabriella ikke var seg selv under begravelsen. Hun prøver å finne en forklaring, og når hun kommer over notater om et hemmelig møte går hun i gang med å løse gåten. Sporene fører henne til Brussel, og videre til Beirut. Spørsmålet er hvem som er venn og hvem er fiende?

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.