Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu

BIBLIOTEKSPALTEN: Oddgeir Bruaset har gitt ut nytt julehefte med tittelen «Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu 2019». I år er den røde tråden gjennom heftet tradisjoner, og forfatteren forteller historier om hvordan julen artet seg på avsidesliggende gårder og grender. Han tar leseren med høyt til fjells, ytterst i havgapet og innerst i trange fjordarmer. Hva slags skikker har folk holdt i hevd på disse stedene, og hvordan har de taklet dramatiske hendelser i julehøytiden? Og har de store avstandene gjort tradisjonene enda mer viktige for folk der ingen skulle tro at noen kunne bo? Bruaset har tatt med et eget kapittel om Svein Helge Bergfjord Torsteinsbø, som ønsket velkommen til den første juletrefesten på Fosenøens bedehus på 26 år. I kapittelet står det et bilde av Svein Helge foran juleboktreet vårt på biblioteket i Kopervik, som også blir nevnt i heftet.

I romanen «Blindgjengere» av forfatteren Atle Næss får vi historien om to unge mennesker som forelsker seg. Det kunne vært hentet fra hvor som helst, men i denne romanen er tidspunktet satt til andre verdenskrig, og de to unge er en norsk jente og en tysk soldat. Sommeren 1940 blir den tyske soldaten Sepp stasjonert i et lite, norsk bygdesamfunn. Han blir innkvartert på en gård i bygda til kasernen står klar for ham og de andre soldatene. På gården treffer han 17 år gamle Marit, de forelsker seg og hun blir gravid. Det er forbudt for tyske soldater å inngå ekteskap med lokale kvinner, og Sepp må krysse noen grenser som får store konsekvenser for Marits familie. Selv blir hun sendt til Erfurt i Tyskland for å bo med Sepps familie. Hun ønsker at Tyskland skal vinne krigen slik at det blir slutt på bombingen og hun kan få Sepp hjem fra fronten i øst. I stedet for seier blir hun en av de som skal få erfare det totale tyske krigsnederlaget, med nådeløs bombing, amerikansk innmarsj og russisk brutalitet. Dette er fortellingen om hvordan mennesker må gjøre fatale valg som får følger for dem selv og andre.

Romjul og nyttårsfeiring står i fokus i Lucy Foleys psykologiske thriller med tittelen «Jaktselskapet». Ni venner møtes på en lukseriøs og avsidesliggende jakteiendom i det skotske høylandet for å feire romjul og nyttår sammen. De ni har alle forskjellige roller i vennekretsen fra den aller vakreste til det perfekte paret, den ustabile, de nybakte foreldrene, den stille, den vellykkede og den nyankomne. Når snøen begynner å lave ned og de mister kontakt med omverdenen, er det i begynnelsen bare sjarmerende. Men når gjengen ikke kan slippe unna hverandre, dukker det opp gamle uoverensstemmelser og hemmeligheter. Ikke før har klokken slått tolv på nyttårsaften, så blir en av de ni funnet død i snøen. Det blir avdekket at det ikke dreier seg om en ulykke, men derimot et mord blant venner. Forfatteren Lucy Foley er inspirert av de tradisjonelle engelske mordmysteriene i denne boka.

«Norra Latin: Drømmenes skole» er tittelen på Sara Bergmark Elfgrens første roman etter verdenssuksessen hennes med «Engelsforstrilogien».  Det handler om Tamar som drømmer om å bli skuespiller, og Clea som er oppvokst på teater og filminnspillinger med en mor som er kjent skuespiller. De to begynner i samme klasse på dramalinjen på Norra Latin i Stockholm, men lever vidt forskjellige liv. Tamar har reist fra familie og venner og flyttet til en ny by, Clea har bodd i Stockholm i hele sitt liv og har en selvfølgelig posisjon på skolen. Den ærverdige skolebygningen rommer mange hemmeligheter, og en av vandrehistoriene er at en tragedie skal ha skjedd i aulaen da skolen var en ren gutteskole. En av elevene forsvant, og en lærer døde.  Hva er sannhet og hva er myter? Tamar kjemper seg gjennom dagene, og etter hvert skjønner hun at hun ikke er helt alene. Men det som våker over henne er ingen vanlig person. Det skjer mystiske og uforklarlige ting, og snart blir hele Tamars liv snudd på hodet. Boka passer for ungdom og voksne som liker fantasylitteratur.