Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Inspirasjon til insektsvennlig hageglede

BIBLIOTEKSPALTEN: Det gir mening å dyrke planter. Solveig Nessa har gitt ut boka «Solveigs staudebok: Om fleirårige hageplanter» med mål om å gi inspirasjon og skape hageglede. Vi får bedre livskvalitet, bedre helse og ved å dyrke planter på en naturlig måte skaper vi et sunnere og bedre liv for planter, fugler og småkryp. Slik tar vi vare på det evige kretsløpet. Solveig Nessa har to hager som begge ligger på vestkysten. Den ene er en rekkehushage i Stavanger som har tung leire i store deler av hagen, og den andre er en hyttehage med sandjord som ligger i en liten bygd i en fjord i Ryfylke. Hun har dyrket flere forskjellige typer stauder for å prøve ut hva som kan passe i vårt lokale klima, og fokuset er på robuste og insektsvennlige stauder som ikke truer artsmangfoldet. At de i tillegg er vakre å se på og passer inn, er også en fordel. Boka er delt i to deler, der den første delen presenterer staudene. Vi får vite hvor de kommer fra, hvor i landet de vil passe best og hvordan vi kan få de til å trives. Den andre delen er en omfattende presentasjon med faktabokser over alle staudene. Vi får presentert hundrevis av fotografier, de aller fleste av dem er tatt av Solveig selv.

 


 
Romanen med tittelen «Meter i sekundet» av Stine Pilgaard handler om et samboerpar som flytter til den lille vestjyske byen Velling. Kvinnen er nybakt mor, og de har flyttet dit fordi kjæresten har fått jobb som lærer på forfatterstudiet på den lokale folkehøyskolen. De har fått leie leilighet som hører til skolen, og forstanderinnen er opptatt av at hovedpersonen må finne seg en jobb nå når mammapermisjonen snart er over. Det er også på tide å finne et navn til sønnen, og kanskje hun burde gifte seg med kjæresten? Kvinnen hevder hun er et orakel, og dermed får hun jobb som Klara Klok i lokalavisas brevkasse-spalte. Hun sliter med å finne seg til rette i de sosiale sammenhengene, og hun klarer ikke helt å dekode den vestjyske samtaleformen, de korte setningene og de lange pausene. Samtidig prøver hun å ta sertifikatet, noe hun bruker så mange timer på at kjørelæreren er i ferd med å gi opp til slutt. Å være småbarnsmor er heller ingen dans på roser, det er hele tiden bekymringer i fleng. Alt dette gir stoff til hennes humoristiske, kloke og kontante svar som orakel i lokalavisens brevkasse. Dette er en ironisk og morsom historie, brutt opp av leser-spørsmål og jeg-personens originale svar.

 


 
Eystein Hanssen har gitt ut sin andre krimroman om journalisten Nora Wold og den tidligere leiesoldaten Roger Eik i hovedrollene. Ved foreningen for omplassering av dyr, FOD-gården ute ved Enebakk, blir en ung asiatisk kvinne funnet skutt og drept. Nora Wold er freelancejournalist, og blir tilfeldigvis kalt ut på oppdrag for Aftenposten denne kvelden. Fotograf Vilde har klart å ta avslørende bilder før hun kommer til åstedet, og sammen har de nok stoff til å avsløre en del detaljer. Samtidig har Roger Eik kommet hjem fra Sør-Afrika for å begrave søsteren Gina, som omsider har lyktes i å ta sitt eget liv. Tilfeldighetene bringer ham og Nora sammen, og de begynner å nøste i saken fra vidt forskjellige vinkler. Nora synes det er merkelige at politiet svarer så unnvikende på spørsmålene hun stiller, og at det skal ta så lang tid å identifisere den døde. Når PST og e-tjenesten begynner å snuse rundt saken, og bildene Vilde har tatt på åstedet forsvinner fra serveren til Aftenposten, skjønner hun at her er noe spesielt på gang. Nora og Roger jakter på sannheten sammen, noe som ender i en forrykende finale.