Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Hvordan overleve som eneste overlevende

BIBLIOTEKSPALTEN: «Kjære Edward» av forfatteren Ann Napolitano er en lavmælt og dramatisk fortelling om et stort traume. En sommermorgen går 12 år gamle Edward Adler om bord på et fly fra Newark til Los Angeles sammen med foreldrene og en eldre bror. På flyet sitter også 183 andre passasjerer. Så skjer det som ikke skal skje; flyet styrter. Det utrolige er at alle blir drept bortsett fra Edward, han er den eneste overlevende etter ulykken. Guttens tragiske skjebne får oppmerksomhet over hele landet, og han strever med å finne plassen sin i livet uten familien. Historien veksler mellom Edward i tida etter ulykken og scener fra flyets siste reise. Vi treffer flere av de andre passasjerene om bord, og siden vi vet at de snart skal dø kommer de veldig nær oss. En viktig del av Edward ble tapt den dagen ulykken inntraff, men en dag gjør han en overraskende oppdagelse som kanskje vil gi svar på noen av tilværelsens store spørsmål: Hvordan finner man tilbake til livet, og til gleden, etter å ha tapt alt? Hvordan oppdager man sitt mål i livet? Og hvordan lever man virkelig, ikke bare overlever?

Nina F. Grünfeld er datteren til psykiateren og professoren Berthold Grünfeld. I boka «Frida: Min ukjente farmors krig» forteller Nina historien om sin farmor, Bertholds mor. Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Første gang hun ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje, og hun var gravid. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere. Nina Grünfeld finner små spor og opplysninger om farmoren i avhør, rettsdokumenter og arkiver, og hun ser at nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Så kom nazistene til makten. Her skildres nazismens fremvekst, Holocaust nedenfra og innenfra. Fredag 6. april 1945 ble Frida gasset i hjel i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.

Fiona Cummins er forfatteren bak krimromanen «Knokkelsamleren». Nå kommer andre og avsluttende bok i serien, med tittelen «Vokteren». Brian Howley, kjent som Knokkelsamleren, samler på menneskeskjelett med misdannelser. Disse oppbevarte han i sitt private museum i huset til sin avdøde far, men samlingen ble ødelagt i en brann i slutten av første bok. Der kidnappet han også barna Clara og Jakey som begge har skjelettsykdommer. Jakey klarte å rømme og ble gjenforent med foreldrene, men Clara har vært savnet i hundre dager når bok nummer to starter. Moren hennes er i ferd med å gi opp håpet, men etterforsker Etta Fitzroy nekter å gi opp letingen etter Clara. Når rester etter Claras skoleuniform blir funnet i saltsumpene ved Themsens munning starter hun en omfattende jakt som også involverer familiene til de kidnappede. De hele ender med en dramatisk finale i en mørklagt fornøyelsespark. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.