Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten: Hva skal vi ha til middag?

BIBLIOTEKSPALTEN: Så var det nytt år og nye muligheter, men fortsatt er ofte dagens spørsmål hva vi skal ha til middag… I boka «Opptur: med sunne middagar» av Linda Stubhaug finner du svaret. Hun har tatt spørsmålet på alvor, siden det er få måltid det er knyttet mer forventing til enn middagen. Dette måltidet er både mat og samlingsstund, og samtidig skal det serveres på det mest kaotiske tidspunktet på ettermiddagen. I boka finner vi over 80 middager som alle kan lage, både for en og for mange. Samtidig får vi med 10 ukemenyer med handleliste, og flere smarte tips og råd. Sliter du med tidsklemma, eller synes du middagsmat er en utfordring – eller trenger du litt inspirasjon til å fikse middag på en enkel måte? Da vil du forhåpentligvis få en opptur med sunne middager ved å ta denne boka i bruk!

Rachel Kushner er den amerikanske forfatteren som skrev den omtalte romanen «Flammekasterne». Nå har hun kommet med ny roman med tittelen «Mars-salongen», med handling hentet fra livet på innsiden av murene. Romy Hall soner to livstidsdommer for å ha drept en mann som i lengre tid forfulgte og truet henne og sønnen. Tilværelsen er fylt av meningsløse gjøremål, dagene er endeløse og bare historiene til de fargerike personlighetene hun soner sammen med gjør hverdagen levelig. De snakker med hverandre gjennom kloakkrørene og drikker sprit fremstilt i gamle sokker. Samtidig minnes Romy den tøffe oppveksten i San Fransisco og tiden hun jobbet på strippebula Mars-salongen. Sønnen Jackson på sju år bor hos moren hennes, og han er det mest verdifulle hun har. Når moren dør, blir sønnen tatt hånd om av myndighetene, og Romy blir desperat etter å hjelpe ham. Forfatteren forteller om volden og meningsløsheten i fengselet, men også om samholdet og latteren og hvor smertelig det er å kjempe en kamp man er nødt til å tape.

Krimromanen «Se en annen vei» av den norske krimforfatteren og psykiateren Torkil Damhaug har fått terningskast seks av anmeldere, og forfatteren blir beskrevet som kongen av psykologisk krim. Denne gangen har Damhaug lagt handlingen til Budapest. Vi møter de to hjemløse sigøynerbrødrene Karol på 12 år og Marek på 10 år som overlever av å rane folk. En dag stjeler de noe fra feil person, noe som fører til at de blir jaget av den ungarske mafiaen. Den norske medisinstudenten Marlen på 21 år studerer i Budapest, og hun blir frastjålet et arvestykke av Marek. Marlen er for øvrig datteren av legen Axel Glenne, som var hovedperson i krimromanen «Se meg Medusa» som ble utgitt i 2007. Nå blir Marlen involvert i dramaet, og hun opplever at folk blir drept rundt henne – en etter en. Kanskje er det tilfeldig, eller kanskje har det noe med hennes egen fortid å gjøre…

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.