Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; hva gjør vi når biblioteket er stengt?

BIBLIOTEKSPALTEN: Når biblioteket blir stengt for å begrense smitte av koronavirus, må man ta andre midler i bruk for å formidle bøker og digitale ressurser. Karmøy folkebibliotek er med i en felles portal i Rogaland fylke der man kan låne e-bøker via ebokbib-appen. Denne er appen er gratis, og alle som har lånekort kan laste den ned. Du vil bli spurt om lånekortnummer og pinkode; dersom du har glemt det kan du kontakte oss på mail eller telefon; [email protected] eller telefonnummer 528 11 615. Vi er fortsatt på jobb selv om biblioteket er stengt; nå jobber vi blant annet med rydding, rengjøring, kassering og administrative oppgaver.

Michael Ondaatje er forfatteren av den filmatiserte boka «Den engelske pasient». Nå har han gitt ut ny bok med tittelen «Krigslys», som handler om kaoset i etterkrigstiden i London. Årstallet er 1945, og vi treffer søskenparet Nathaniel på 14 år og Rachel på 16 år som blir forlatt av foreldrene sine. Faren har fått en viktig jobb i Singapore, og moren pakker kofferten for å reise etter og lar barna være igjen i det tre etasjers store huset i Putney i London. Hun overlater ansvaret til den mystiske leieboeren Walter, en storvokst, sjenert og ydmyk mann som barna kaller Møllen. De mistenker at han er kriminell, og han fyller huset med en fargerik og eksentrisk omgangskrets av menn og kvinner. Etter noen uker finner barna morens koffert i kjelleren, og de konfronterer Møllen som forsikrer dem om at moren har det bra, men han kan ikke fortelle hvor hun er. Tolv år etter er Nathaniel blitt voksen, og han prøver å finne ut av hva det var han ikke forsto den gangen. Han avdekker at både moren og menneskene som frekventerte huset har voktet over barna, samtidig som de drev med etterretning under krigen og moren var en slags spion. Nå jobber Nathaniel i etterretningen og forsøker å avdekke morens krigshistorie. Boka finnes som ebok i ebokbib-appen.

Når alle barn og ungdommer er hjemme fra skolen kan det være greit å ha tilgang på ebøker. Michael Stilson fra Trondheim er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han har jobbet for NRK med blant annet dramaserien «Heimebane» og minidokumentaren «Stilson på benken». I 2018 gav han ut boka «Bare spille ball» som handler om Fredrik. Fredrik står foran sitt livs viktigste kamp med proffdrømmen innen rekkevidde, bare han herjer på kanten som vanlig. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg, og han er ikke forberedt på de harde realitetene. Det handler om å prøve å glemme en jente, og klare seg uten en far, samtidig som Fredrik gjerne vinne uten å miste seg selv. «Bare spille ball» passer for ungdom fra 12-16 år, og Stilson vant Trollkrittet og Uprisen 2019 for denne boka. Nå er han også aktuell med oppfølgeren «Alene gjennom», som vi håper vil bli tilgjengelig som ebok snart.

Fagboka «Et hav av muligheter: Hva skal vi leve av etter oljen?» av Henning Røed ligger også ute i ebokbib-appen. Norge har verdens nest lengste kyst, noen av verdens største fiskebestander og vi kontrollerer sjøområder tilsvarende syv ganger størrelsen på fastlandet. I tusen år før vi fant olje levde vi av fiskeeksport, men nå har våre viktigste bestander av sild, torsk og laks flere ganger stått i fare for å bli ødelagt. I dag er Norge en av verdens største eksportører av sjømat, og vi kan bli enda større. Men da må kunnskapen om havet spres for å kunne utforme en politikk som forvalter disse ressursene på en bærekraftig måte. Henning Røed er marinbiolog og har blant annet jobbet med fisk og marin utnyttelse i Miljøverndepartementet, Statens forurensningstilsyn og WWF.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.