Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; hva betyr «asjelege dasjen» eller «transjakle»?

BIBLIOTEKSPALTEN: For de som har begynt å planlegge juleaktivitetene, kan vi anbefale boka «Vestlandskviss: Den store spørjeboka om Vestlandet» av Janne Nygård og Halvor Folgerø. Det er alltid kjekt med en quiz innimellom juleribba og pepperkakene, og her får du en bok som passer for hele familien med 1000 spørsmål om geografi, kultur, sport og mye mer. Spørsmål som hva er ei fiskekiste, hva heter verdens lengste tunnel eller hva er yndlingsretten til Erna Solberg dukker opp i boka, i tillegg til spørsmål om hva «asjelege dasjen» eller «transjakle» betyr. Dette er en bok for de som kommer fra Vestlandet, bor på Vestlandet eller skulle ønske de var vestlendinger. Boka er delt inn i kategorier, og vestlandskjendiser bidrar med spørsmål.

Heidi Bjørnes har gitt ut tre feelgoodromaner med utgangspunkt i Blondehuset. Den første boka med tittelen «Blondehuset» forteller om eieren av huset, kunstneren Mina på 87 år, som nesten gikk til grunne når hun ble enke. Siden har hun latt trengende bo i huset, de som er kommet litt skjevt ut i livet og trenger et sted å trekke seg tilbake. Den siste boka som kom ut i år har tittelen «Hjerter i takt og utakt», og igjen samles gamle og nye beboere i Blondehuset. Det handler blant annet om Herlov som nylig har blitt enkemann og som bærer på en livsløgn han har skjult i snart femti år. Når barnebarnet Freya kommer inn i hverdagen hans, får han endelig en å dele hemmeligheten med. Vennen hans, Egorbert kaster seg på flørter’n igjen til tross for hjerteproblemer, og Diwata er på jakt etter ekte kjærlighet. I Blondehuset samles de over kopper med te og gode samtaler, nypevin og ville påfunn.

Krimromanen «Blomster over inferno» av den italienske forfatteren Ilaria Tuti er hennes krimdebut, og den første boka i en planlagt trilogi. Forfatteren har hentet handlingen fra en liten landsby i det nordøstlige Italia, et område der hun ble født og fortsatt bor. En mann blir funnet drept, med øynene revet ut. Politioverbetjent Teresa Battaglia er ekspert på psykologisk profilering, og hun er ikke i tvil om at morderen vil slå til igjen. En mørk historie hviler over den idylliske alpelandsbyen, en historie som kan sette en gruppe åtteåringer i fare. Førstebetjent Massimo Marini har nettopp blitt overført til Battaglias team fra storbyen, og han får en tøff start. Battaglia setter ham på stadig nye prøver, men etter en begynnelse med mye bjeffing oppstår det gradvis en gjensidig respekt mellom de to. Marini tør å utfordre Battaglia noe resten av kollegaene unngår for å bevare freden, men som Battaglia underbevisst setter pris på. Sammen jobber de for å finne morderen før det skjer nye drap. Denne historien er faktisk basert på virkelige hendelser. Bok nummer to i serien ble utgitt på italiensk i mai i år, så vi venter i spenning på den norske oversettelsen!