Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; hundreårs historie, forbannelser og skjebner

BIBLIOTEKSPALTEN: Ottar Grepstad er en norsk sakprosaforfatter, nynorskaktivist, språk- og litteraturviter, og nå har han nylig utgitt boka «1900-talet: Forteljingar frå eit hundreår». Dette er en verdenshistorie som er ordnet etter klokkeslettene når de forskjellige hendelsene skjedde på 1900-tallet. Fortellingene er hentet fra nærmere femti land, med scener fra enda flere. En av historiene handler om nattevakten på et hotell i Washington D. C. som ringer politiet kl. 01.47. Det får nestkommanderende W. Mark Felt i FBI til å gjøre noe han avslører 33 år senere. Kl. 14.30 har Paul McCartney studiotid i London for å spille inn «Blackbird», og han gir seg ved midnatt etter 32 opptak. På høylys dag går to maskerte menn inn på en skolebuss i Mingora og spør om hvem som er Malala. Vi får innblikk i over åtti historier som har formet tiden vår, med både politikere, forfattere, musikere, leger, forskere, romfarere og vaktmestre i hovedrollen. Ved å bryte den tradisjonelle kronologien og beskrive mange av de forrige århundres viktige begivenheter som ett langt døgn, får vi her en ny inngang til verdenshistorien.

I romanen «Søstrene fra Toscana» forteller forfatteren Lori Nelson Spielman historien om kusinene Emilia og Lucy som går sammen om å bryte en familieforbannelse som sier at de aldri vil finne den store kjærligheten. Helt siden den dagen Filomena Fontana kastet en forbannelse over søsteren sin for mer enn to hundre år siden, har ikke en eneste «andrefødt datter» i familien Fontana funnet kjærlighet som varer. En dag får kusinene en telefon fra grandtante Poppy, som kommer med et oppsiktsvekkende tilbud. Hun lover at den gamle familieforbannelsen vil bli brutt dersom de blir med henne på en reise til Italia. Tante Poppy har sitt eget mål med turen; på 80-årsdagen sin skal hun møte sin første kjærlighet på trappen utenfor Ravello-katedralen. Romantikken blomstrer mot en bakgrunn av venetianske kanaler, toskanske marker og idylliske landsbyer ved Amalfikysten, og familiehemmeligheter kommer frem i lyset – hemmeligheter som kan true familien langt mer enn hundre år gamle forbannelser kan gjøre. Dette er en lettlest historie om familierøtter, skjebner og kjærlighet.

Anne Mette Hancock er en dansk krimforfatter som fikk stor suksess med debutboka «Likblomsten». Den andre boka har tittelen «Mercedes-snittet», og nå har hun gitt ut den tredje boka om duoen journalisten Kaldan og politietterforsker Schäfer med tittelen «Pitbull». Heloise Kaldan jobber med research til en artikkel om Røde Kors sin våketjeneste, en ordning der frivillige stiller opp for å våke over mennesker som ligger alene på dødsleiet. Heloise får spesielt god kontakt med Jan Frischof, en kreftsyk eldre mann fra Sønderjylland som ligger for døden. Under et angstanfall antyder han at han var delaktig i et drap, og nå frykter han at dette vil hjemsøke ham. Heloise vil prøve å lette på den gamle mannens samvittighet, og reiser til Sønderjylland for å prøve å oppklare hva som skjedde med offeret, en mann med kallenavnet Pitbull. Saken viser seg å ha forbindelse til en rekke uløste forsvinningssaker, men når folk i lokalsamfunnet lyver og det lokale politiet lukker gradvis igjen for innsyn, blir sporene raskt kalde. Heloise trenger hjelp av sin gode venn, etterforsker Erik Schäfer, og det blir et kappløp med tiden for å finne sannheten før Jan Frischof sovner inn for godt.