Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; hunder, katter, yoga og tenåringer

BIBLIOTEKSPALTEN: Den dyrekjære eks-politimannen Colin Butcher ønsket å spesialisere seg på å finne savnede katter, og i jakten på en sporhund fant han cocker spanielen Molly – en omplasseringshund som var oppgitt av alle. Les den fantastiske historien i boka «Sporhunden Molly», der Colin Butcher forteller om den omfattende jobben med å trene opp Molly og alle sakene de har klart å løse over hele England. Butcher startet et detektivbyrå sammen med to kollegaer som i tillegg til å ta andre saker ville spore opp katter som var forsvunnet. For å finne ut mer om kattenes hemmelige liv plasserte Butcher GPS-sendere på et utvalg katter, noe som hjalp de i arbeidet med å finne de som kommer bort. De har havnet i dramatiske hendelser, opplevd rørende gjensyn mellom bortkomne katter og deres takknemlige eiere, og de har fått mange nye venner blant to- og firbeinte. Historien om Colin og Molly er ganske enestående, men også et bevis på hva man kan klare å trene opp en hund til å utføre.

Romanen «Hund som ser ned» av forfatteren Line Nyborg handler ikke om hunder, men derimot om tenåringer og tenåringsforeldre, om yoga og lidenskap og om forsøket på å strekke til. Siv prøver å starte på nytt etter å ha forlatt den dominerende samboeren sin i en bygd i Nord-Norge. Sammen med sønnen Adam på 15 år flytter hun i en skrøpelig leilighet et annet sted i landet. Hun går på jobb, begynner på yoga og prøver å nå fram til sønnen som helst vil sitte bak lukket dør på rommet sitt og spille dataspill. På yogakurset blir hun kjent med Even, en tiltrekkende ung mann. Hun treffer også Erik, som er trygg, solid og stabil – det helt motsatte av Even. Siv strever med å finne seg til rette og starte livet på nytt, og hun er usikker på hvem av de to mennene hun skal velge. Samtidig blir hun mer og mer fortvilet over forholdet til sønnen, som er blitt en problemelev på skolen og som hun ikke får skikkelig kontakt med lenger. Når kameraten hans blir innlagt på sykehus etter en overdose, må hun til slutt ringe sønnens far for å få hjelp. Romanen handler om hvordan man kan samle seg etter å ha vært skadeskutt, og hvordan alenemoren Siv finner styrken sin. 

I krimromanen «Natt» av Bernard Minier har den franske forfatteren hentet handlingen fra Norge. Kriposetterforsker Kirsten Nygaard blir sendt fra Oslo til Bergen. En ung kvinne er funnet drept i Mariakirken, og i en av lommene hennes ligger det en lapp med Kirstens navn på. Kvinnen jobbet på en oljeplattform i Nordsjøen, og Kirsten tar turen dit for å etterforske saken. Under oppropet på plattformen viser det seg at en mann mangler, og på lugaren hans dukker det opp en bunke fotografier som bringer Nygaard til Frankrike og den franske politimannen Martin Servaz. Flere av bildene er tatt i skjul av politimannen, og den savnende mannen heter Julian Hirtmann, en seriemorder Servaz har jaktet på i en årrekke. Et annet bilde av en liten gutt med navn Gustav får de til å reagere, og sammen starter de to politifolkene etterforskningen i Tolouse. Julian Hirtmann er tilbake etter fem års taushet, og jakten på ham blir en dramatisk katt og mus-jakt med uant utfall. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.