Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Hunden – menneskets beste venn

BIBLIOTEKSPALTEN: Hunden er menneskets beste venn sies det, men i tillegg til venn og familiemedlem er hunden også i stand til å trenes som redningshund, sporhund, førerhund og mange andre oppgaver. Anne Lill Kvam har gitt ut bok med tittelen «Hundens eventyrlige luktesans: Skritt for skritt fra godbitsøk til sporsøk» der hun beskriver hundens eventyrlige luktesans. Kvam er en internasjonal hundetrener, og i denne boka viser hun hvordan alle hunder kan bli gode søkshunder – enten de skal konkurrere, eller bare ha noe meningsfylt å drive med. De ulike søksøvelsene forklares i detalj, og boken er rikt illustrert. Hunder elsker å søke, og enten de skal finne godbiter å spise, gjenstander å apportere eller spor etter mennesker eller dyr, så vil de fleste hunder gå til oppgaven med stor iver og glede. Anne Lill Kvams lidenskap for hunder førte til utdanningen av sivil redningshund i Norske Redningshunder i 1986. Fra 1997 til 2000 bodde hun i Angola hvor hun trente hunder og hundeførere til å søke etter landminer for Norsk Folkehjelp. Søks- og hjernetrimaktiviteter for hunder er blant hennes spesialiteter, og hennes arbeid er basert for forståelse av hundens naturlige adferd og dempede signaler. Treningen er alltid fri for straff og tvang. Tenk å la hunden søke etter nøklene du ikke finner, eller kantarellene du ellers ikke ville funnet i skogen? Her får du ny forståelse og respekt for hunden din.

Jocelyne Saucier er en av de mest populære romanforfatterne i det fransktalende Canada, og hennes første roman som er oversatt til norsk har tittelen «Det regnet fugler». Tom og Charlie er to eldre karer i åttiårene som har bosatt seg langt inne i Canadas skoger. Der lever de fritt etter sine egne regler, og de har ikke andre forbindelser til omverdenen enn to hasjdyrkere som bringer dem nye forsyninger nå og da. De hadde også en tredje nabo; Ted var en ivrig maler som ble funnet død i sengen, og ble begravet i skogen av Tom og Charlie. En dag blir eremitt-tilværelsen forstyrret av en kvinnelig fotograf, som er på jakt etter overlevende etter de store skogbrannene som raserte Ontario mange år tilbake i tid. Deretter kommer lille Gertrude, tanta til Bruno. Hun har vært innesperret på psykiatrisk sykehus siden hun var 16 år. Nå har hun passert 80 år, og Bruno stikker av med henne fra sykehuset og plasserer henne hos Tom og Charlie i skogen. De bygger et lite hus til henne, og hun får velge seg en ny identitet; fra nå av heter hun Marie-Desneige. Charlie og Marie-Desneige blir snart et par, og når hun finner maleriene til avdøde Ted blir det avdekket at han har malt skrekkfulle scener fra den store skogbrannen. Dette er en original og rørende historie som hyller naturen, kjærligheten, friheten og alderdommen. 

«Kongen» er tittelen på Tom Egelands nyeste krimroman. Når kona og datteren til finansmannen Christian Collett Archer blir kidnappet, blir han rådet av sikkerhetssjefen sin, Richard Schøyen, til å kontakte politiet. Men Archer nekter, for han er redd for at kidnapperne skal skade familien hans. Schøyen er eks-politimann, og trives dårlig med autoriteter. Han bruker gjerne uortodokse etterforskningsmetoder, men etter en dramatisk skyteepisode i Maridalen innser han at det ikke finnes noen annen mulighet enn å samarbeid med politiet, og slik blir det. Han slår seg sammen med politietterforsker Siri Schau, og de to leter etter kidnapperne i Oslos underverden, i den italienske mafiaen og i lyssky finanskonserner. Er motivet penger, eller ligger løsningen skjult et helt annet sted?

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.