Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten, hull i hukommelsen kan være fryktelig irriterende

BIBLIOTEKSPALTEN: Troels W. Kjær og Anne-Mette Futtrup har skrevet boka «Klisterhjerne» sammen. Det er ikke uvanlig å ha hull i hukommelsen, men det er fryktelig irriterende. Noen ganger glemmer vi småting og andre ganger kan det være langt viktigere ting. Å bruke hodet er den beste måten å styrke hukommelsen på, og den gode nyheten er at vi kan få bedre hukommelse med liten innsats. Selv løser jeg kryssord i den tro at det holder de små grå i aktivitet, men dersom ikke kryssord er tingen kan du for eksempel låne denne boka og få treningsprogrammer med øvelser av varierende vanskelighetsgrad. Du kan gjøre en øvelse daglig i fire uker, og hver øvelse påvirker hukommelsessentrene i hjernen din slik at du i følge forfatterne vil huske bedre. Troels W. Kjær er professor, hjerneforsker og forfatter, og jobber som overlege på Roskilde Sykehus. Anne-Mette Futtrup er frilansjournalist og redigerer og skriver bøker. 

Romanen med tittelen «Den franske fotografen» av forfatteren Natasha Lester har handling hentet fra to forskjellige tidsepoker. Vi møter Jessica May i den første epoken på 1940-tallet. Hun har gjort karriere som modell i et glamorøst New York, men når karrieren får en brå slutt sender Vogue henne til Paris for å dekke krigshandlingene i et krigsherjet Europa i 1942. Jessica er modig, men soldatene gjør ikke tilværelsen enkel for henne. Etter hvert får hun nye venner, og tre av dem skal komme til å endre alt: Journalisten Martha Gelhorn, fallskjermhopperen Dan Hallworth og en liten jente med det symboltunge navnet Victorine. Så kommer vi frem til tidsepoken på midten av 2000-tallet, der kunstkuratoren D’Arcy Hallworth kommer til et fransk slott for å gjennomgå en berømt samling med fotografier. Når det blir klart hvem den mystiske franske fotografen er, viser oppdraget seg å bli langt mer utfordrende enn det som var tenkt. Natasha Lester var markedssjef i L’Oreal før hun ble forfatter, og hun bor i Perth i Australia med mann og barn. Dette er hennes femte roman, men den første som er oversatt til norsk.

Anna Bågstam er en svensk krimforfatter som kommer med sin andre bok i serien om privatetterforskeren Harriet Vesterberg i fiskerbyen Lerviken. Den første hadde tittelen «Øyevitnet», og den nyeste heter «Skyggespillet». En kvinne har forsvunnet under merkelige omstendigheter, og alt tyder på at hun har blitt kidnappet. Så flyter liket av en mann i land i Lerviken i Öresund, han har syreskader og er umulig å identifisere. Etterforsker Harriet Vesterberg setter i gang jakten på gjerningsmannen, og snart befinner hun seg i en desperat kamp mot klokken der hun igjen står overfor valget om å bryte reglene eller følge dem. Hun sliter med å bli godtatt av kollegaene sine siden hun er sivilt ansatt og ikke «ekte» politi. Vi følger også Harriet i privatlivet der hun holder et øye med sin glemske far Eugen, og det vaklende kjærlighetsforholdet til advokaten Rikard. Harriet blir dratt inn i noe som er mye større enn antatt i saken hun etterforsker, og hun går sine egne veier – noe som kan vise seg å ikke være så lurt… 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.