Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; GPS for Alzheimer-pårørende

BIBLIOTEKSPALTEN: Ekteparet Randi Kveine og Gisle Erlien opplevde at et nært familiemedlem ble rammet av Alzheimer, noe som førte til at de utga boka «Pårørendesjokket: GPS for Alzheimer-pårørende». Randi og Bente, søsteren til Gisle, drev kursvirksomhet sammen i mange år. Plutselig ga Bente beskjed om at hun måtte trekke seg ut av samarbeidet, for hun hadde fått så dårlig hukommelse at hun ikke maktet å jobbe lenger. Da var hun 53 år gammel. Siden Randi og Gisle var hennes nærmeste familie var det naturlig at de ble hennes støttespillere og verger etter hvert som sykdommen skred frem. Fem år etter ble diagnosen satt: Det viste seg at Bente hadde fått Alzheimer. Bente ville at broren og svigerinnen skulle bruke henne som en case i boka de bestemte seg for å skrive for å skape åpenhet rundt sykdommen. Når hun døde etter 11 år hadde de vært gjennom alle fasene fra veiledning om alt fra sykdomsforståelse og juridiske spørsmål, til å håndtere egne følelser. Boka er basert på deres erfaringer, og den er ikke bare aktuell for pårørende til personer med Alzheimer sykdom. Den handler om hvordan man som pårørende kan håndtere situasjonen mentalt, om kommunikasjon med den syke og hjelpeapparatet, om juss og hvordan du får mandat til å representere den syke, skrive søknader og gjøre avtaler. 


Romanen «I dag jeg, i morgen du» av Kjersti Annesdatter Skomsvold handler om Peter Venn som er førtifem år og jobber hjemmefra kjøkkenbordet som oversetter. Han bor alene i en leilighet rett under moren, går sin faste kveldstur i området rundt kirkegården og til broen, og hver fredag spiser han kveldsmat hos moren. Forholdet mellom mor og sønn er sterkt dysfunksjonelt, og han klarer ikke å løsrive seg fra henne. Han føler seg fanget av lydene hennes, væremåten og ikke minst hennes versjon av farens siste år. Peter husker ikke noe fra tiden når faren levde, men moren forteller at faren gikk inn på det store soverommet når Peter var to år siden Peter var så urolig om nettene, og ble der til han døde fem år senere. Nå ligger soverommet til Peter rett under morens, og han får ikke sove før han hører moren går til ro om kvelden. Han lengter etter et liv der ute, men først må han finne en måte å løsrive seg fra moren på. Og stemmer egentlig historien hennes om farens bortgang?

Anne Holt har gitt ut ny krimroman med tittelen «Mandela-effekten: Selma Falcks tredje store sak». Tidligere kjendisadvokat og nå privatetterforsker Selma Falck sitter på en uterestaurant på Grünerløkka med to venninner når det faller et skudd. Det treffer Selmas gamle håndballvenninne Linda Bruseth i hodet, og skader Selma i armen. Venninnen dør momentant, og Selma får et streifskudd. Linda er en anonym og ukjent stortingsrepresentant, og alle går ut fra at det er Selma som var det egentlige målet med sine mange fiender og brokete forhistorie. Noen dager senere blir en av Norges mest respekterte høyesterettsdommer funnet hengt, og det tyder raskt på at det ikke kan være

selvmord. Falck finner ut at både dommeren og Linda har vært involvert i vanskelige barnevernssaker. Kort tid etter blir barne- og familieministeren funnet død… Dette er den tredje boka til Anne Holt om Selma Falck, og makkeren Einar Falsen, tidligere politimann, er med denne gangen også. Tittelen Mandela-effekten er en teori som beskriver hvordan en eller flere personer rammes av falske minner.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.