Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; godhjertede mennesker kan også være rasister

BIBLIOTEKSPALTEN: Guro Sibeko har skrevet bok om forskjellene på å leve med en hvit og en melaninrik kropp, med tittelen «Rasismens poetikk». Ordet melaninrik peker på at forskjell på hudfarger bare er en gradsforskjell; den som passerer som «hvit» et sted på jorda, kan være «melaninrik» et annet sted. Denne gradsforskjellen kan medføre store konsekvenser for de som har en annen farge enn flertallet. Ordet er også et forsøk på å unngå negative tilleggsbetydninger som knytter seg til ordene hvite vanligvis bruker om mennesker med mørkere hudfarge enn dem selv. Guro Sibeko tar et oppgjør med den ubevisste rasismen som melaninrike ofte blir utsatt for, men også den bevisste. Gjennom fortellinger fra sitt eget liv prøver Sibeko å bevisstgjøre alle som uten å ville eller mene det, bidrar til at det finnes et skille mellom «oss» og «dem». Hun er halvt nordfjording og halv sørafrikansk zulu, født og oppvokst i Norge, men har alltid måtte forholde seg til at hun skiller seg ut. Samtidig er hun lesbisk, og lever sammen med en hvit kvinne. Hun har opplevd både rasisme og homohat, og det kommer like gjerne fra sjåføren på bussen som fra pleiere på sykehuset. Hun viser til at direkte homohat og rasisme er veldig synlig, den andre rasismen ytrer seg i det små gjennom opplevelsen av å være utestengt, eller ikke ha tilgang til opplevelser og goder andre tar som en selvfølge. Den rasismen ytrer seg i velmenende fraser og lavere forventinger, ofte reprodusert fra godhjertede og velvillige mennesker. Det er først og fremst disse menneskene Sibeko henvender seg til i denne boka.

Den tysk-sveitsiske forfatteren Benedict Wells slo gjennom internasjonalt med «Ut av ensomheten», en roman som gjorde at han ble sammenlignet med forfattere som John Irving. Nå er debutromanen hans, «Becks siste sommer», kommet ut på norsk. Den ble skrevet i 2008, og er først og fremst en musikkroman. Becks lever et lite spennende liv. Det ble ingenting av musikerkarrieren hans, kjærlighetslivet er en katastrofe og lærerjobben hans er kjedelig. Så oppdager han outsideren Rauli Kantas fra Litauen i klassen sin. Rauli er et musikkgeni som både synger og spiller elgitar som en gud, og Becks finner ut at han vil prøve seg som manager for denne mystiske gutten. Han har dessverre ingen anelse om hva han begir seg ut på… Dette er en tragikomisk roman som handler om tapte sjanser og gamle drømmer, Bob Dylan og en roadtrip til Istanbul. 

«Risiko» er tittelen på spenningsromanen som forfatteren Sven G. Simonsen har debutert med. Liv Eriksson er psykolog, klatrer og traumeforsker, og har tidligere jobbet som sykepleier i krigssoner. Hun er sammen med Olav Steen som jobber med datakriminalitet i Økokrim. Jobben hans har særlig fokus på nye metoder inspirert av hackerteknologi, for å sikre at innflytelsesrike personer over hele verden kan skjule pengene sine. Når de er på ferie i Thailand omkommer Olav i en klatreulykke, og Liv får store personlige problemer etter ulykken. Hun finner en film på nettet som viser fallet, og får en mistanke om at det ikke var en ulykke. Kollegaene til Olav i Økokrim avviser at det som skjedde har med jobben hans å gjøre, men Liv mistenker at han hadde hemmeligheter som hverken hun eller kollegaene hans visste om. Hun får hjelp fra journalist-venninnen Elise, Daria fra Ukraina og broren Magnus som er dataekspert. Hun blir også kjent med tre tidligere studievenner av Olav som nå er kjendiser i Oslos finansverden. Jakten på sannheten fører henne til München, Kypros og Beirut, og hun nærmer seg avsløringen av en stor forbrytelse. Dette er spenning for de som liker fart, action og kvinnelige superhelter.