Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; fra oppskrift på kjøkkenhager til krigs- og samtidsdrama

BIBLIOTEKSPALTEN: Margunn Ueland dyrker mange forskjellige grønnsaker, bær, frukt og blomster i hagen sin i et boligstrøk i Stavanger. Nå har hun gitt ut bok med tittelen «Margunns kjøkkenhage: Fersk mat året rundt» for å inspirere andre til å lage seg en kjøkkenhage, enten den er stor eller liten. Vi følger utviklingen i hagen fra måned til måned, fra januar til desember. Margunn gir nyttige tips til god og enkel mat man kan lage av alle grønnsakene, og vi lærer hvordan vi kan dyrke fram mye på liten plass. Fersk, nyhøstet mat smaker alltid bedre enn det som ligger i de fleste butikkhyller, og gleden ved å dyrke det frem på egen hånd gir inspirasjon. Fotograf Jan Inge Haga har sørget for fristende bilder i boka.

Victoria Bø har gitt ut sin femte roman med tittelen «Jeg vet meg et land», med handlingen hentet fra begynnelsen av andre verdenskrig. Eilif vil gjerne yte motstand mot tyskerne, men han er lungesyk og har ikke helse til å drive aktiv motstandskamp, og dessuten deler ikke familien synspunktene hans. Han jobber som organist i en liten kirke, og uttrykker sin motstand mot tyskerne ved å legge til små snutter fra forbudte sanger i salmene sine. Eilifs verden er sterkt preget av synestesi, som gjør at han ser musikken og lydene i farger. Han blir godt voksen før han blir fortalt at skavanken han trodde han måtte skjule egentlig er en gave. Etter hvert må han ut av byen, og takker ja til å være organist i Valdres. På veien får han med seg en avis, og inne i avisen ligger det et brev som ikke må komme i gale hender…

«Jeg dro ned til bror» er tittelen på debutboka til den svenske forfatteren Karin Smirnoff. Boka handler om tvillingene Jana og Bror, som er vokst opp ute på den svenske landsbygda. Moren har fått slag og ligger ufør på sykehjemmet, og faren er død. Når Jana drar tilbake til barndomsbygda fra Luleå for å besøke Bror, vekkes minnene fra livet i skyggen av en voldelig far til live. Bror har kjærlighetssorg og er langt nede, og hun får ham innlagt til avvenning for alkoholmisbruk. Jana blir værende på familiegården, hun innleder et forhold til en kunstner og begynner å jobbe i hjemmetjenesten. Hun møter mange gamle bekjente gjennom jobben, og etter hvert blir mer og mer av opplevelsene fra barndommen avdekket. Både hemmeligheter, seksuelle overgrep, mord og svik kommer frem til overflaten. Smirnoff beskriver livet gjennom humor, ømhet og råskap i sitt samtidsdrama, der tilgivelse står i sentrum. Romanen ble nominert til den høythengende August-prisen da den kom ut i Sverige.