Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; fra Vestland fylke til strikkeglade herrer!

BIBLIOTEKSPALTEN: Fra 1. januar 2020 får Norge et nytt fylke; Sogn og Fjordane og Hordaland er slått sammen til Vestland. Olav Breen har skrevet en reisehåndbok for det nye fylket med tittelen «Vestland. Et spennende fylke: Hordaland, Sogn og Fjordane». Her finner vi reisetips for både turister og lokale, med forslag om museer, krigsminner, gamle kirker og turmuligheter - for å nevne noe. Boka er lagt opp som en kjøretur gjennom fylket med start i Etne i sør til Hornindal i nord, med mange avstikkere i både øst og vest. Gjennom åtte kapitler reiser vi gjennom åtte regioner: Sunnhordland, Midthordland og Bergen, Nordhordland og Voss, Hardanger, Sogn, Sunnfjord og Nordfjord. Forfatteren følger de gamle inndelingene, så min egen hjemkommune Bremanger har havnet i Nordfjord i stedet for Sunnfjord. Hordaland sine grenser er hentet fra 1763, og inndelt deretter. Boka er illustrert med over 600 bilder, og har mye bakgrunnsinformasjon fra hvert sted som er omtalt.

Bjørn-Harald Mydland har debutert med romanen «Herrestrikkeklubben», en morsom fortelling om regnskapsføreren Arne Bjarnesen som har strikking som hobby. Arne er i 50-årene, og skjønner at hobbyen hans ikke er så vanlig blant menn. Men en dag møter han andre menn i hjembyen sin som også strikker i all hemmelighet, og de blir enige om å danne Herrestrikkeklubben. Der strikker de sammen, men de driver også litt etterforskning på strikkehistorien i Europa og Norge. Det kommer frem at det var menn som drev mest med strikking i begynnelsen, og predikanten Hans Nielsen Hauge var blant dem som innførte strikkekunsten i Norge. Han strikket mens han vandret fra bygd til by som predikant. En dag når klubben har møte på den lokale pub’en, blir de enige om å arrangere en konkurranse der deltakerne skal gå en løype mens de strikker. Hva som skjer videre kan dere lese om i boka, og kanskje bli inspirert til litt kombinasjon av håndarbeid og trim i jula?

«Der sannheten dør» er tittelen på en fartsfylt og samfunnsaktuell thriller av Michael Cross. John Brodie er en forhenværende Navy Seal og Secret Service-agent. Nå er han på vei fra spesialoppdrag, krig og spenning over til en rolig skrivebords-jobb i Washington DC. Han har planer om å fri til kjæresten, og har ringen klar. Men så kommer vi til den ellevte september og terrorhandlingene, og alt endrer seg. Brodie blir dratt inn i en omfattende konspirasjon mot sin vilje, og han blir stående alene mot en usynlig fiende med nærmest ubegrensede ressurser. Trusler om vold, død og terror blir hengende over både ham selv og hans nærmeste, og Brodies gjemte ferdigheter må frem i lyset for å svare på truslene. Vi møter en dyster og skremmende verden, der maktposisjoner er med på å forårsake blodige åsted. Michael Cross er et pseudonym for en forfatter som gjør alvor og dramatikk om til underholdning.