Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; «for hver dag det går bra, kommer en nærmere dagen det ikke går bra».

BIBLIOTEKSPALTEN: Simon Frammarsvik Solheim har gitt ut bok om hverdagen til livvakttjenesten til PST, med tittelen «Livvakt: På innsiden av PST». Den moderne livvakttjenesten startet med oppdrag for de kongelige som returnerte til Norge i 1945, få dager etter at andre verdenskrig tok slutt. De kongelige hadde behov for vern etter at tyskerne hadde kapitulert. I dag er livvaktene diskré til stede, og i boka følger vi livvakt Svein Arne og flere av kollegaene hans på oppdrag i Norge og i utlandet. I et samfunn med skiftende trusselbilde er Norges fremste politikere avhengige av et korps av årvåkne og våpenføre personer. Her blir vi med på innsiden av et av de mest lukkede miljøene i landet. Vi kommer tett på statsminister Erna Solberg og andre sentrale politikere som har livvakter rundt seg til alle døgnets tider. De følger statsministeren til Irak eller på juleferie hjemme i Bergen, de posisjonerer seg mellom reolene når Abid Raja er i dagligvarebutikken, og de haster etter Jens Stoltenberg i skiløypene. For hver dag det går bra, kommer en nærmere dagen det ikke går bra. Slik tenker livvaktene i PST, og slik må de tenke. Det er jobben deres.

«Ingemar Modigs oppvåkning» av Mikael Bergstrand handler om Ingemar som lider av tvangstanker og sosial angst. Han er 62 år, bor alene i en nedslitt leilighet i Borstafoss i Sverige og tvangstankene har tatt over livet hans. Hver morgen våkner han ett minutt før åtte, for dersom han ikke slår av klokkeradioen før alarmen går, vil noen dø. Han må gjøre ting tre ganger, og alt må kunne deles på tallet tre før han kan fortsette. Komfyren har han kvittet seg med for å slippe å tenke på om han har husket å slå av platene. Men så treffer han Dalia Suleiman, en elleve år gammel jente fra krigsherjede Syria. Dalia er både fryktelig sta og flink til å banne, og i tillegg er hun en veldig god fotballspiller. Ingemar spilte fotball selv i ungdommen, og de to blir etter hvert gode venner til tross for utfordringene med tvangstanker og innvandrerbakgrunn. For noen er imot alle flyktningene som har kommet til bygda i det siste, og den avdanka journalisten Ludvig Nilsson legger ondsinnede planer. Dette er en varm og morsom bok om lidelser, kulturforskjeller, ensomhet og mot.

Lisbeth Pettersen debuterte med krimromanen «La meg ikke huske» for et par år siden, og nå har hun kommet med oppfølgeren «Det er så mørkt her». Klimaforsker Nina Berger sitter i fengsel og venter på å bli dømt for kidnapping. Hun mistet jobben som klimaforsker da hun kidnappet tre samfunnstopper, deriblant milliardæren Christian Falchner, for at de skulle lese klimarapporten hun hadde skrevet. Så tilbyr plutselig Falchner seg å hjelpe henne, og advokaten hans får henne ut av fengselet. Hun får tilbud om en stilling i firmaet hans, men kan hun stole på ham, eller er det en planlagt hevn? Siden Nina er så ekstremt opptatt av klima, miljø og bærekraftig utvikling, blir hun med Falchner til India for å finne grønne, bærekraftige investeringsprosjekter for firmaet hans. Men snart befinner hun seg i en kamp på liv og død, med menneskehandel, pedofili, korrupsjon og prostitusjon som tema. Spørsmålet er hvem som står bak; er det indiske kriminelle, eller fører trådene helt andre steder?

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.