Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; For eller mot vindmøller?

BIBLIOTEKSPALTEN: Forfatteren Anders Totland har reist rundt i landet for å finne ut hvorfor motstanden mot vindkraft har eksplodert i Norge, og resultatet kan vi lese i boka «Vindmøllekampen: Historien om eit folkeopprør». Utbyggingen av nye vindkraftanlegg hadde i utgangspunktet politisk støtte og skapte lite konflikt, men så skjedde det noe. Debatten om vindkraften har hardnet til, og nyhetsbildet er preget av stadig nye rettsaker, beskyldninger om korrupsjon og demonstrasjoner mot utbygging av vindkraft. Anders Totland drar blant annet til Trøndelag og den store, nasjonale mobiliseringen på Frøya. Der er folk den dag i dag uenige om vindmøllene, og utbyggingen gir et ganske godt bilde på hvor lang og kronglete veien kan være for både de som ønsker og de som frykter et vindkraftverk i nærområdet. Totland drar også til Sognefjorden, der lokalpolitikerne kjemper mot utbyggingsklare selskap, og til Andøya der vindkraftmotstanderne har seiret. Han viser hvordan storpolitikken utspiller seg dag for dag, med stadig flere kritiske blikk på vindkraftutbyggingen. Men det er menneskene han er mest opptatt av; hva er det som får de til å gå til kamp, og holde ut – år etter år? Dette er Totland sin første sakprosabok for voksne.

Romanen med tittelen «Et plutselig mørke» av Mirjam Kristensen handler om Judith og Hulda. De to har vært venninner siden videregående, men etter at Hulda fikk sønnen Simon, mistet de kontakten. Judith er fortelleren, hun er småbarnsmor og stipendiat og prøver å skrive fra hjemmekontoret i rekkehusleiligheten. Hulda er kunstner, og nå har de akkurat gjenopptatt kontakten etter mange år, og ferierer med familiene sine i Italia. I etterkant av ferien drar Hulda på et kunstneropphold i England, men kommer ikke hjem til planlagt tid. Judith er sikker på at Hulda har valgt å forsvinne på egen hånd, for det er sånn Hulda kan finne på å gjøre. Etter elleve dager dukker hun plutselig opp igjen, uten å ville forklare hvor hun har vært eller hva som har skjedd. Men hun ringer til Judith og spør om syttenårige Simon kan få flytte inn hos henne og familien en periode, for mor og sønn må ha en pause fra hverandre. Simon finner seg til rette hos Judith og familien, det virker ikke som han savner sin egen familie, og han får etter hvert nye venner. Men så skjer det flere hendelser som gjør at Judith blir involvert i andres liv, og via et brev avslører Hulda hvorfor mørket har rammet henne. 

Forfatteren Sam Lloyds første krimroman har tittelen «Minneskogen», og er omtalt som en fantasifull og marerittaktig psykologisk thriller. Alenemoren Lena Mirzoyan har kjørt datteren Elissa på tretten år til sjakkturnering. I en pause har Elissa gått alene ut til bilen på parkeringsplassen, og hun kommer ikke tilbake igjen. Elijah har bodd i Minneskogen så lenge han kan huske. En dag finner han Elissa lenket fast i et rom under bakken, i et gammelt forfallent hus inne i skogen. Elissa som ble kidnappet fra parkeringsplassen skjønner at denne merkelige Elijah er det eneste håpet hun har for å komme seg unna, men Elijah har akkurat fått en ny venn, og han er redd for å oppsøke politiet. Han vet dessuten at det bare er en av dem som kan dra derfra. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.