Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; flukten mot USA

Skrevet av Hanne Mulelid
19.11.2020 08:48

BIBLIOTEKSPALTEN: I romanen «Amerikansk jord» av forfatteren Jeanine Cummins starter handlingen i Acapulco, der en familie på atten personer er samlet rundt grillen i bakgården hos bestemor for å feire en av kusinenes femtenårsdag. Den åtte år gamle Luca er inne på bestemorens bad for å gå på toalettet når den første kulen treffer veggen bak ham i stedet for hans eget hode. Moren, Lydia, kommer stormende inn, og de to gjemmer seg bak dusjveggen. Når skytingen tar slutt og gjerningsmennene har dratt, ligger det seksten døde mennesker igjen i hagen. Bare Lydia og Lucas er i live. Lydias ektemann og Lucas far er den kjente journalisten og kartellkritikeren Sebastián Pérez Delgado, og han har nettopp publisert en lang og grundig portrettartikkel om Javier Crespo Fuentes, sjefen for kartellet Los Jardineros. Narkokartellet tror de har fått has på hele familien, så Lydia vet at det bare er et spørsmål om tid før de vil komme etter henne og sønnen. Dermed starter flukten, først på måfå, deretter nordover – mot USA. De må gjennom en lang reise med buss og tog, og til fots gjennom ørkenen, fra korrupte politifolk og migrasjonspoliti. De møter medmenneskelighet og barmhjertighet, men også livstruende farer. Og hele tiden puster lederen for narkokartellet den i nakken.

 

 

Mange på Karmøy kjenner John Ståle Egge, tidligere sjømann, personalsjef og gründer. Nå har han gitt ut ny bok fra lokalsamfunnet med tittelen «I sorg og glede: Historier fra Haugalandet». Her får vi historier om tragiske hendelser på sjø og land som skapte mye sorg. Historiene går 70-80 år tilbake, og handler om både krig og fred, skipsforlis og fiskere i nød. Vi leser om sjøfolk og krigsseilere som kjempet for liv og helse både i våre nærområder og i fjernere farvann. Men som tittelen sier har Egge også tatt med historier om glede, og han forteller historier om personer fra Haugalandet som har spredt mye glede både i lokalsamfunnet, og noen også i hele Norge. Vi treffer Åse Simonsen som ble Karmøys første kvinnelige ordfører, og Anne Marith Sandhåland som har spredt glede fra scenen til hele Haugalandet. Martin Møller Hovda og Jesper Saltvik Pedersen er også to store navn som har spredt glede på landsbasis. John Ståle Egge kom første gang ut med bok i 2019, med tittelen «Storm, saltråk og damstidla – historier og bilder fra Vest-Karmøy».

 


Krimromanen «Alle fugler små» av forfatteren Hanne Gellein handler om to kvinner som begge søker sannheten i sakene de jobber med. Patolog Silje Andersen har nettopp flyttet fra en tung fortid med en voldelig samboer, og har fått jobb på St. Olavs hospital i Trondheim der hun assisterer sjefspatolog Thorvaldsen. En 13 år gammel gutt blir funnet død på Ladestien, og under obduksjonen oppdager hun en foruroligende sammenheng. Dommer Ingeborg Witsøe Berg mistet datteren Maja i en drukningsulykke i Nidelva for noen år siden, og er fortsatt i sorg etter dette. Ekteskapet med Arne skranter, og hun står midt i en alvorlig rettsak mot en ordfører siktet for incest mot barnebarnet sitt. En dag oppdager hun en kjøttmeis inne i huset, Majas yndlingsfugl. Spørsmålet er hvordan fuglen har klart å ta seg inn i et lukket rom? Etter hvert aner både dommer Witsøe Berg og patolog Andersen at det er noe som ikke stemmer, og når de nøster fra hver sin kant vikles historiene sammen. Hanne Gellein debuterte fra Cappelen Damms krimforfatterskole, hun bor i Trondheim og jobber som sykepleier på Barneklinikken på St. Olavs hospital.

 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.