Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Flere SILKeforfattere

BIBLIOTEKSPALTEN: Erika Fatland, opprinnelig fra Ølen, er blitt en bestselgende forfatter. Nå har hun gitt ut en ny reiseskildring med tittelen «Høyt – en reise i Himalaya». Boka bygger på to reiser i 2018 og 2019 på til sammen åtte måneder, og forfatteren har tatt oss med opp i høyden. Hun har besøkt India, Pakistan, Kashmir, Nepal, Bhutan, Kina inkludert Tibet og en rekke minoritetsområder innenfor disse landene. Himalaya bukter seg gjennom fem svært ulike land, og verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme blandes med eldgamle sjamanreligioner. Forfatteren blir stadig spådd av nye astrologer, med vidt forskjellig resultat. Fjellgeografien har skapt et mylder av kulturer, språk og religioner, og modernitet og tradisjon støter sammen mens stormaktene kjemper om innflytelse. Vi har tidligere lest om fjellklatrere på vei opp Mount Everest og om reisende på åndelig søken til buddhistiske klostre, men Fatland lar oss treffe enkeltmennesker hun tilfeldigvis møter på sin vei. Vi møter dem på nært hold, sammen med grundige politiske og historiske utgreiinger og andre samfunnsmessige forhold. Vi får også skildret natur, dyreliv og andre inntrykk, helt frem til dagens brennbare konflikter om hvordan religionen den dag i dag holder sitt jerngrep om flesteparten av Himalayas innbyggere. Forfatteren kommer også inn på temaet om hvordan klimaendringene er i ferd med å endre livsvilkårene. Erika Fatland kommer til SILK, lørdag den 07.11. på Holmen brygge.

Med romanen «Katalog over mine menn» har språkforsker Helene Uri fortalt historien om en kvinne med en sterk vilje og et svakt hjerte. Kvinnen heter Margrete, og historien blir fortalt av seks menn. Margrete er en 52 år gammel vellykket og velstående eier av Galleri Ecker fra Oslo vest, som har arvet en hjertefeil fra sin far som døde da hun var tenåring. Hun har vært klar over sine dårlige gener, og levd et heftig liv der den ene elskeren har flyttet inn før den forrige har rukket å flytte ut. Nå trenger hun et nytt hjerte, noe hun får når en ung mann, Kristian, kjører utfor veien en oktoberdag med lav sol. Det dreier seg om en hjertetransplantasjon, der donorens identitet blir avslørt. Hva gjør det med et menneske å få hjertet til en som skulle ha hatt livet foran seg? Og hva med dem som mistet sønnen sin, men gav bort hjertet hans? Vi får historien fortalt fra sønnen Sverre, ekselskeren Gunnar, snekkeren Kai, hjertespesialisten dr. P., trafikkofferet og hjertedonoren Kristian og Kristians sørgende far. Helene Uri kommer også til SILK, og skal snakke både om denne og to andre bøker hun har nylig utgitt.

Den andre krimforfatteren som kommer til krimkvelden på SILK i år er Lene Lauritzen Kjølner. Hun skal snakke om bok nr. sju med tittelen «Den sorte gryte» som handler om Olivia Henriksen. Olivia er hyret inn til en Metoo-sak når frontfiguren i deathmetal-bandet Frityricon blir funnet drept og stappet ned i en Jettegryte på Ankerholmen. Bandet deltar på «Mørk Natt»-festivalen i Tønsberg, der Olivia tilfeldigvis er til stede på grunn av sine forbindelser til Mona på Havnehotellet, der bandet bor. Olivia har også tilknytning til musikkmiljøet via broren Oskar. Metoo-saken gjelder mulig seksuell trakassering i miljøet rundt bandets manager, og Olivia oppsøker festivaler og konserter, er frivillig cateringpersonale og gjør det meste for å finne ut av både saken sin og drapet. Dette er en lettlest og humoristisk krimroman.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.