Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Fascinerende historier bak julesangene våre

BIBLIOTEKSPALTEN: Mange kjenner Oddgeir Bruaset fra serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» på NRK. Bruaset har også gitt ut flere bøker, og utgivelsen i år har tittelen «Stille natt: Historiene bak julesongane våre». Her forteller han historien om hvordan 23 av de kjente og kjære julesangene våre har blitt til, og i tillegg til alle historiene finner vi sangtekstene, noter med besifring og en mengde bilder. Vi finner alt fra sanger som har blitt sunget siden mellomalderen, til sanger som er blitt til i vår egen tid. «Det hev ei rose sprunge» og «Det lyser i stille grender» har vi for eksempel sunget og hørt år etter år så lenge vi kan huske, men «Happy Xmas» er en nyere sang som likevel raskt har blitt folkeeie. Historiene bak sangene er mindre kjente, og mange av dem er ganske så fascinerende. Bruaset er redd mange julesanger går i glemmeboken hos oppvoksende generasjoner, siden den gamle sangskatten er borte fra skolen. I denne boka finner vi både julesanger, historie og en god dose julestemning!

Litt lett underholdning kan være fint å kose seg med nå i forjulstiden. Romanen «Missy og kjærligheten» av Beth Morrey handler om Missy Carmichael som i en alder av 79 år ikke lenger har kontakt med datteren sin. Den store kjærligheten hennes har gått bort, og sønnen og det eneste barnebarnet bor på den andre kanten av verden. Missy skrubber kjøkkenet i det store, tomme huset hver dag, og gjenopplever fortiden over et glass sherry. Det er dessverre alle feilskrittene og de mørke hemmelighetene som gjør seg mest gjeldende, og det siste hun venter seg er at to fremmede og en hund skal bryte gjennom det harde skallet hennes og vise henne hvor mye kjærlighet hun fortsatt har å gi. Men det er aldri for sent å lære en gammel hund nye triks. Dette er en rørende fortelling om hvordan helt vanlige dager kan bli spesielle gjennom vennskap, familie og evnen til å tilgi seg selv. Beth Morrey ble inspirert til å skrive sin første roman mens hun trillet rundt på en barnevogn i parken under mammapermisjonen sin. Der ble hun kjent med nærmiljøet sitt, bestående av hundeeiere, joggere, naboer og familier. Slik begynte historien om Missy og kjærligheten, og Morrey havnet på The Guardians liste over årets 10 beste romandebutanter.

«Den siste enken» er tittelen på den siste norske utgivelsen til den amerikanske krimforfatteren Karin Slaughter. En sommerkveld er vitenskapskvinnen Michelle Spivey ute og handler sammen med den elleve år gamle datteren sin, når hun blir bortført av ukjente gjerningsmenn foran øynene på datteren. En måned senere har politiet fremdeles ikke funnet noen spor etter Michelle. Deretter skjer det et bombeangrep på et av Atlantas travleste områder som rommer både Emory-universitetet, to sykehus, senteret for smittekontroll og FBI-hovedkvarteret. Legen Sara Linton og kjæresten Will Trent, som er etterforsker ved Georgia Bureau of Investigations, løper mot katastrofeområdet. Der løper de rett inn i en sammensvergelse som truer med å ta livet av tusener av uskyldige mennesker. Sara blir bortført og havner på samme sted som Michelle, og Will må risikere sitt eget liv for å infiltrere sekten som har bortført de to kvinnene. Karin Slaughter sine krimromaner er oversatt til 37 forskjellige språk.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.