Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; er det lov å irettesette andres barn?

BIBLIOTEKSPALTEN: Sigrid Elise Sollund har dykket ned i vår moderne virkelighet for å finne reglene for et mer vellykket samspill mellom folk, og svarene finner vi i boka «Skikk og bruk: Praktisk folkeskikk for moderne mennesker». Er det for eksempel greit å svare «kanskje» når du blir invitert til fest via Facebook? Er det lov å irettesette andres barn? Hvem skal ekspederes først når en ny kasse åpner i butikken? Hvordan skal vi oppføre oss på flyet, i heisen eller i bryllup? Sosiale medier og mobiltelefoner stiller oss ofte overfor nye dilemmaer, og her gir forfatteren oss enkle regler for at vi mennesker skal ta hensyn til hverandre og trives bedre sammen. Mange er også usikre på mer tradisjonelle regler, som etiketten rundt dåp eller konfirmasjon. Alt dette får du svar på i denne boka. Sigrid Elise Sollund er kjent som programleder i Dagsnytt Atten, og hun har vært programleder for Politisk kvarter og Ukeslutt. Hun gav ut boka «Hersketeknikker: Nyttige og nådeløse» i 2017.

«Ikke bli borte» er tittelen på den siste romanen til Benedicte Meyer Kroneberg. Vibeke og Torbjørn har tatt med seg barna Ella og Leo og flyttet til London. Ella har blitt utsatt for mobbing hjemme, så planen var å få en ny start. En morgen er en høststorm på vei inn over byen, og familien drar på jobb og skole som vanlig. Torbjørn arbeider på ambassaden der en kontroversiell kunstner skal delta på en middag samme kveld. Vibeke er psykolog og forsker på personlighetsforstyrrelser, og i lunsjen tar hun turen til utstillingen for å se hva kontroversen dreier seg om. Plutselig ringer de fra skolen, og forteller at Ella ikke har møtt opp til timen. Ingen vet hvor hun er, og Vibeke begynner å lete. Hun blir etter hvert ganske desperat, og spør seg selv hvor det gikk galt; hvordan man kan slippe opp uten å slippe tak? London er preget av Brexit, terrorfrykt og ekstremvær, og hovedpersonene i fortellingen beveger seg i skyggen av storpolitikken for å finne tilbake til hverandre. Dette er en roman om utenforskap, maktesløshet og kjærlighet.

Ukas krimroman har tittelen «Hevnen tilhører meg» av forfatteren Asle Skredderberget. Harald Halvorsen er en av Norges rikeste menn, og samme dag som han blir funnet drept på et nedlagt sykehjem i Oslo, blir det lagt ut en video på nettet. Videoen viser en iscenesatt rettsak der Halvorsen blir tiltalt, og den ender med tortur og henrettelse. Bak filmen står en gruppe som er inspirert av den norrøne hevnerguden Våle, og de har til hensikt å straffe utpekte medlemmer av eliten både i Norge og ellers i Europa. Økokrimetterforsker Milo Cavalli blir satt på saken sammen med Oslo-politiet, og de finner ut at de utpekte medlemmene har bygget opp sorte formuer og sitter på mørke hemmeligheter. Vålegruppen har store ressurser og stor gjennomføringsevne, og når de finner ut at Cavalli er arving til en stor familieformue, blir han selv et mål for gruppa. Cavalli får det travelt med å finne bakmennene før de finner ham…

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.