Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; er det en menneskerett å eie egen bolig?

BIBLIOTEKSPALTEN: Hannah Gitmark har gitt ut boka «Det norske hjem: Fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt» der hun beskriver utviklingen i boligpolitikken i dag. På 1950-tallet sa finansminister Trygve Bratteli at «Det er en menneskerett å eie egen bolig». Etter krigen var bolig et grunnleggende velferdsgode på linje med helse, infrastruktur og utdanning. Men i dag er situasjonen en helt annen, for dagens boligpolitikk skaper og viderefører økonomisk ulikhet. Boligspekulanter og vanlige huseiere kan tjene enorme summer på kort tid, men for mange er det umulig å komme inn på boligmarkedet, og drømmen om egen bolig blir uoppnåelig. De som ikke eier, er de med de laveste inntektene i landet. Et opphetet boligmarked og et høyt gjeldsnivå er en trussel for Norge og nordmenns økonomi, og i denne boka beskriver forfatteren hvem som har vunnet og hvem som har tapt på utviklingen i boligmarkedet. Her er tall og statistikk, og intervjuer med både økonomer og førstegangskjøpere. Forfatteren kommer med forslag til endring av politikken. Hun mener også at en utvikling der prisene i boligmarkedet løper fra lønningene og der staten ved å subsidiere dem som allerede eier, holder andre ute fra markedet, ikke kan fortsette.

«Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet» er tittelen på den siste boka til forfatteren Heidi Linde. Vi møter Vigdis som nærmer seg de 50, hun jobber som jordmor, har tre barn og har vært gift med Rune i 22 år. De bor i et rekkehus i et pent nabolag der alle er gode venner, og livet går stort sett på skinner. Eller gjør det egentlig det? Vigdis mistrives i ekteskapet og tilværelsen sin, og hun samler mot til å forlate mannen. Hun føler at samtlige i familien tar henne og alt hun gjør fullstendig for gitt, og at det er hun som må gjøre alt. Så møter vi Linn, som nærmer seg 40 år. Hun har i likhet med Vigdis et godt liv sett utenfra med en fin mann, en livlig fireåring, stilig leilighet i sentrum, jobb som interiørdesigner og gode venninner som hun kan drikke vin med. Hun er en attraktiv kvinne som alltid har hatt draget på menn, men nå klarer hun ikke å finne roen. Datteren utfordrer henne hver dag når hun skal hentes i barnehagen, og hun føler hun kommer til kort som mamma. Historiene til Vigdis og Linn flettes inn i hverandre på usynlig vis, og de har mye til felles selv om den ene er narsissistisk og den andre er selvoppofrende. Handlingen i boka går frem og tilbake i tid, og det dreier seg om troskap, utroskap, moderne samliv og kunsten å finne tilbake til seg selv.

Spenningsromanen «Ryktet går» av forfatteren Lesley Kara handler om alenemoren Joanna som har flyttet til den lille byen Finstead i England sammen med sønnen Alfie. En dag får hun høre et rykte utenfor skoleporten om at en tidligere barnemorder med ny identitet har flyttet til byen. Sally McGowan var bare ti år gammel da hun knivstakk fem år gamle Robbie Harris. Hun ble dømt for uaktsomt drap, og slapp ut tolv år senere med ny identitet. Det finnes ingen bilder av henne som voksen kvinne, så hvem er denne kaldblodige barnemordersken som nå bor blant dem? Joanna jobber som eiendomsmegler, og hun engasjerer seg i denne saken av ren nysgjerrighet, Men hun innser etter hvert at hun kanskje har bidratt til å spre et rykte som kanskje har ført til mer enn det som var meningen…

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.