Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; er det du eller hunden som er sjefen?

BIBLIOTEKSPALTEN; Flere har nok fått med seg TV-programmet «Fra bølle til bestevenn» der hundetrenerne Maren og Jørgen Teien Rørvik hjelper både hund og eier, og hunden Anton ble landskjendis over natta. Nå har de to trenerne i samarbeid med Marit Beate Kasin gitt ut boka «Best sammen», der de gir råd og veiledning om trening og hundehold. Leseren får gode tips om hva som skal til for å opptre som en trygg og god hundeeier som hunden vil elske å være sammen med. Man får innblikk i hundeadferd, hva som ligger til grunn for hundens reaksjoner, og hvordan man som hundeeier kan snu uønsket oppførsel hos hunden. Innholdet i boka byr også på morsomme og nyttige øvelser man kan gjøre sammen med hunden, slik at man kan skape en god relasjon og bli et godt team sammen.


 
Boka med tittelen «Birøkteren fra Aleppo» er skrevet av den britiske forfatteren Christy Lefteri, som selv er datter av en kypriotisk flyktning. Hun har jobbet for UNICEF i et flyktningesenter i Athen, og basert på mennesker og familier hun møtte har hun konstruert bokens fortelling om en syrisk familie. Birøkteren Nuri og kona hans, kunstneren Afra, har levd et lykkelig liv i den syriske byen Aleppo. Men så starter krigshandlingene, bombene treffer, og byen faller i ruiner. Vennene deres forlater landet og en dag skjer tragedien; de mister sin eneste sønn i et bombeangrep og Afra mister synet. Hun vil ikke forlate stedet der sønnen er begravd, men Nuri står i fare for å bli drept, og han får henne til slutt med seg på flukt. Det blir en farefull reise gjennom Tyrkia og Hellas, de må bruke menneskesmuglere, og de går gjennom ekstreme påkjenninger underveis. På reisen får de et nært forhold til en liten gutt som kommer bort fra sin familie, og han blir et substitutt for deres døde sønn. De utgir ham noen ganger for å være deres for å tilfredsstille de formelle kravene som myndighetene stiller for at de skal få være sammen. Likevel er det ikke nok, og de mister kontakten med ham igjen. Etter en lang og vond tur kommer til fram til Storbritannia, der de søker asyl. Men framtiden er uviss, og samtidig bærer de på en stor sorg. Vil de få lov til å bli? Og er forholdet sterkt nok til å overleve alt?


 
«Økseskipet» er første bok i en ny serie fra krimforfatter Jens Henrik Jensen, mannen bak den populære Oxen-serien. Politietterforsker Nina Portland har vanskelig for å gi slipp på en sak fra hennes første år i politiet: En russisk sjømann ble beskyldt for å ha myrdet mannskapet på et skip som ble funnet drivende rundt i Nordsjøen, men han ble frikjent på grunn av manglende bevis. 
Nå gjenopptar hun etterforskningen på privaten, noe som etter hvert involverer britisk sikkerhetspoliti, islamistiske fundamentalister og russisk mafia. Etterforskingen bringer Nina både til Estland, England og Skottland, før hun ender hjemme i Esbjerg igjen. Nina er alenemor til en ti år gammel sønn, og hun er sårbar overfor alle hemmelighetene som kommer til overflaten. Det blir en stadig farligere jakt der hun havner i et spill hun ikke kan trekke seg fra. «Økseskipet» er den første boka i Nina Portland-trilogien. Boka er fiksjon, men basert på en reell hendelse, og datoer og årstall er reelle. Nina Portland er oppdiktet, men den russiske sjømannen er ekte selv om han har fått et annet navn i boka.