Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Emma ble født som Tobias

BIBLIOTEKSPALTEN: Emma Ellingsen er kjent fra TV-serien «Født i feil kropp», og er senere blitt en av Norges mest populære influensere. Nå har hun gitt ut boka «Emma» sammen med journalisten Kaja Storrøsten, og her deler hun historien fra oppveksten og om kampen for å få være den hun egentlig vet hun er. Emma Ellingsen ble født som Tobias, men har alltid visst at hun var jente. Hun vokste opp i en helt vanlig familie i Tønsberg sammen med en tvillingbror og to eldre søsken. Tvillingbroren var opptatt av fotball, men Emma ville heller danse og kle seg i jenteklær. Foreldrene tenkte det ville gå over, men da de to brødrene begynte i 5. klasse var de blitt bror og søster. Emma var heldig, hun har foreldre som har støttet henne og hun har aldri blitt mobbet på skolen. Men selv om historien kan virke som et glansbilde for enkelte, er det likevel praktisk å få håndfast informasjon om løpet med Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme på Rikshospitalet. Emma gir også tips om hvordan det er hensiktsmessig for foreldre og venner å reagere dersom barn eller venner står frem som transseksuelle.


Den nye romanen til Gaute Heivoll har tittelen «Drøm om de levende», og handler om en gutt som har evner få legger merke til. Han ser verden på en måte som ingen andre ser den, noe som gjør ham sårbar og utsatt. Han vokser opp i en liten bygd som rommer en hel verden midt i det sørlandske bibelbeltet, med butikken til Mass og revebjellene i Gunvors hage, Jakobs brønn og historien om Laura Andersen som slo Jesus ned fra himmelen med en hesjestaur. Vi følger ham fra midten av 40-tallet og 24 år frem i tid. Gutten blir etter hvert en ung mann, forlater bygda og drar til Kristiansand for å gå på realskolen. Deretter blir det militæret og befalsskolen i Nord-Norge, og så til Oslo som midlertidig politikonstabel, men livet er i ferd med å rakne. Han blir deprimert, og lagt inn på en klinikk for nervøse. Det er så skamfullt at han ikke kan snakke om det, og han sliter med å finne retningen videre samtidig som han oppdager hvordan skam kan ødelegge liv og forfølge et menneske. Dette er et portrett av Gaute Heivolls far, som døde da Gaute var bare nitten år gammel.

Peter May har gitt ut en ny kriminalroman med tittelen «Lockdown i London». Vi møter førstebetjent Jack MacNeil på sin siste dag hos Metropolitan Police i London, før han skal pensjoneres. Han går ikke akkurat av med flagget til topps, for jobbkarrieren hans er ikke mye å skryte av. Dessuten har ekteskapet kollapset. Men det verste er at familien er rammet av det dødelige viruset som allerede har tatt tusenvis av liv, for byen er blitt episenteret i en global pandemi og er i karantene. Vold og sivil ulydighet blusser opp, og helsevesenet er i krise. På denne siste arbeidsdagen til Jack finner byggearbeidere en bag med beinrestene til et dødt barn på byggeplassen til et midlertidig sykehus, og en brutal drapsperson som ikke vil at noen skal finne ut av identiteten til barnet er på frifot i byen. Når Jack blir satt på saken følger farlige krefter alle bevegelsene hans, forberedt på å drepe for å skjule sannheten. Spørsmålet er om det blir viruset eller morderne som tar livet av førstebetjenten først…

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.