Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten: Elg i solnedgang og gråtende barn

BIBLIOTEKSPALTEN: Forfatteren Arne Lie Christensen har gitt ut boka «Elg i solnedgang: Et kulturhistorisk blikk på bilder» som gir en oversikt over bildebruken i norske hjem fra 1700-tallet og fram til vår nære fortid. Her finner vi de populære motivene med masseproduserte framstillinger av «Sigøynerpike», «Gråtende barn» og «Elg i solnedgang». Jesusportrettet, dampbåten og den vesle stua ved sjøen har også vært svært utbredte motiver rundt i de norske hjem. De bildene som er utstilt ved kunstmuseer gir ikke nødvendigvis et representativt inntrykk av hva man har hatt på veggen i stua, heller ikke i den kulturelle overklassen i følge forfatteren. Gjenkjennelse har stor betydning, og innholdet er gjerne viktigere enn komposisjonen. Et bilde behøver ikke være kunst for at det skal ha verdi for oss. Det kan forestille mennesker eller steder vi er glad i, eller bare være fine å se på. Etter midten av 1800-tallet bidro framveksten av kunstinstitusjonene og kunstens profesjonalisering til et økt skille mellom «høyt» og «lavt», og mellom «de gode» og «de dårlige» bildene. Malemåten ble mer viktig enn motivet, og kunstnerne skulle være nyskapende. Les mer om dette i boka, og så kan du mimre litt over gamle bilder underveis.

I romanen «Da vi forlot Cuba» av forfatteren Chanel Cleeton er handlingen hentet fra Florida på 1960-tallet. Beatriz Perez har mistet alt til den cubanske revolusjonen, både familien, folket og landet sitt. Hun er oppslukt av hevntanker og trangen til å ta tilbake det livet som er tatt fra henne, og når hun får mulighet lar hun seg rekruttere av CIA til å infiltrere Fidel Castros innerste sirkel. Hun blir dratt inn i en spionverden som er både fascinerende og farlig, og etter hvert fanges hun mellom den cubansk-amerikanske politikken og en forbudt affære med en mektig mann. En liten feil kan komme til å koste henne alt. Det handler om den kalde krigen, og forholdet mellom Cuba og USA. Boka er en oppfølger til bestselgeren «Neste år i Havanna».

Simen Ingemundsen er kalt «Norges yngste krimforfatter», og sammen med lærer Stig Ellingsen har de gitt ut Norges første Randabergkrim. Tittelen på boka er «Spindelvevet», og er første bok med journalist Truls Storlien og førstepolitibetjent Bjørn Berner. Camilla Tungenes vokser opp i den vesle bygda Randaberg, og blir oppdaget som modell internasjonalt allerede som sekstenåring. Hun pryder forsidene av de prestisjefylte motemagasinene over hele verden i mange år, men som voksen vender hun tilbake til hjembygda med tenåringsdatteren sin, som også har utseende som en modell. En dag skjer det noe urovekkende i bygda, og førstekriminalbetjent Bjørn Berner og medarbeiderne hans blir koblet inn. Noen er ute etter hevn, og Berner blir direkte personlig involvert på verst tenkelig måte. De to forfatterne er allerede i gang med bok nummer to, og det ser ut som den første boka kan bli filmatisert.


Karmøy folkebibliotek har vanlig sommeråpent på hovedbiblioteket med reduserte tjenester fra den 22.06., og siden vi ikke kan åpne meråpent bibliotek enda blir det åpent tre dager i uka på filialene; tirsdager, onsdager og torsdager. Finn mer informasjon på hjemmesida vår: folkebibliotek.no.

Vi ønsker alle en fin sommer!

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.