Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; drømmen om et hjem og uoppklarte mord

I romanen med tittelen «Et kart av salt & stjerner» av den syrisk-amerikanske forfatteren Zeyn Joukhadar får vi fortalt historien om tolv år gamle Nour som nettopp har mistet faren sin. Moren bestemmer seg for å ta barna med seg og flytte tilbake til Syria, men like etter flyttingen starter opprøret og bombingen av hjembyen Homs. Nour blir nesten drept når en granat treffer huset deres, og familien må flykte gjennom Midtøsten og Nord-Afrika for å søke trygghet. Drømmen om å kunne finne noe hun kan kalle «hjemme» blir håpet som driver Nour og familien videre. Ni hundre år tidligere begir seksten år gamle Rawiya seg ut i verden, og forlater sin fattige mor. Hun kler seg ut som gutten Rami, og får gå i lære hos den store geografen al-Idrisi. Sammen drar de to ut på en farefull ferd rundt Middelhavet for å lage et verdenskart på oppdrag for kong Roger den 2. av Sicilia. På ferden møter de både mytiske uhyrer og historiske skikkelser. De to historiene om Nour og Rawiya blir vevd sammen til en fortelling om å vende hjem, og prisen man er villig til å betale for å lykkes.

«Ualminnelige mennesker» er første boka i en ny krimserie av forfatteren Peter May, der Enzo Macleod har hovedrollen som tidligere kriminialtekniker og nåværende professor i biologi. Saken starter med et veddemål, der Enzo og journalisten Roger Riffin skal prøve å oppklare et ti år gammelt uoppklart mord. Ved hjelp av ny forskning har Enzo veddet om at han skal løse sju av de mest kompliserte mordsakene i Frankrikes historie, og han starter med læreren Jacques Gaillard som skal ha blitt myrdet i en kirke i Paris. Ingen har funnet liket enda, men dypt nede i katakombene under Paris finner Enzo spor som leder han til liket og i tillegg erkjennelsen om at han selv er utpekt som det neste offeret…

Søstrene Anette og Susanne Bastviken deler enkle råd, erfaringer og tips til hvordan du kan ta bedre vare på deg selv og miljøet i boka med tittelen «Jordnært: Enkle tips til en mer miljøvennlig hverdag». De to søstrene er grunnleggerne av bloggen og bedriften Radical Broccoli, og de er alltid på jakt etter ny inspirasjon for å kunne bidra til å gjøre havet renere og jorda vårt til et bedre sted å være. Anette og Susanne søker etter produkter og mat som er i tråd med verdiene de ønsker å leve etter, og har blant annet prøvd å leve uten plast en hel måned. Deres visjon er å gjøre det gøy og enkelt å være miljøvennlig, selv for deg som føler du ikke har tid eller overskudd. I boka deler de sine egne erfaringer, og gir deg enkle oppskrifter og tips til en mer miljøvennlig hverdag.