Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; det å ikke tenke kan være bra for livet vårt

BIBLIOTEKSPALTEN: Har du noen gang tenkt at nå skal du koble av og ikke tenke på noe spesielt, og så tar du deg selv i å tenke på at du ikke skal tenke på noe spesielt? Journalisten, reporteren, programlederen og regissøren Ingunn Kyrkjebø har gitt ut bok med tittelen «Kraften i tomme tanker: Kunsten å tenke ingenting». Ingunn ble interessert i Japan allerede som 19-åring da hun studerte kunstfag og lærte raku, keramikk-kunst som er nært knyttet til den japanske te-seremonien. Hun har også trent kampkunst i flere år og har svart belte i karate. I århundrer har japansk kunst og kampkunst søkt måter å foredle mennesket på, og essensen finnes i begrepet mushin. Mushin betyr tom tanke eller tomt sinn, og er det høyeste nivå man kan nå innen zenbuddisme og kampkunst. Den tomme tanken var også en svært viktig del av samuraienes liv, for den skjerpede tilstanden man er i når man oppnår å tenke ingenting, kunne bety liv eller død på slagmarken. Mushin innebærer at man legger fra seg tanker om sinne, frykt og ego, slik at man kan reagere med flyt uten nøling eller forstyrrelser. I denne boka kan man lese om at store valg krever like mye energi som små, og at vi bør øve oss i å bli en monotasker i stedet for en multitasker. Det å ikke tenke kan være bra for livet vårt, både mentalt, fysisk og kreativt. Kyrkjebø tar oss med på en reise via japansk kultur og moderne vitenskap, inn i den tomme tankens rike. 

Gill Paul er en skotsk forfatter, bosatt i England. Hun skriver romaner med handling fra moderne historie som Titanic-forliset, Krim-krigen og den russiske revolusjonen. Den siste romanen hennes har tittelen «Tsarens datter», og handler om Maria som er en av døtrene i Tsarfamilien Romanov. Årstallet er 1918, og Romanovfamilien sitter i husarrest i Jekaterinburg i Russland. Maria er 19 år og kjeder seg. Søsteren Tatjana har sneket seg ut forkledd som vaskehjelp. Maria bruker tiden til å tegne, spille spill og flørte litt forsiktig med vaktene. Samtidig flettes det inn en parallell historie fra 1973, der vi møter Val Doyle i Australia. Hun har ikke hatt kontakt med faren på 17 år etter at hun flyktet fra en tøff ungdomstid og inn i et voldelig ekteskap. Moren He Suran kom ikke tilbake etter et familiebesøk i Kina, og Val har ikke fått vite hvorfor. Nå får hun en telefon fra et sykehjem der faren ligger for døden, og når hun besøker ham snakker han i villelse om en kvinne han ikke ville drepe. Tilbake til 1918 blir familien Romanov dømt til døden, men Maria blir reddet av Peter, en av vaktene. Sammen flykter de og lever et godt liv, de bosetter seg i Leningrad og får flere barn. Men så starter borgerkrigen, og Peter blir fengslet av NKVD. Historiene om Maria og Val har en sammenheng, og underveis får vi levende beskrivelser av et liv i sult og fattigdom, vold og kjærlighet. Dette er en oppfølger til forfatterens tidligere roman: «I gode og onde dager». 

Krimromanen «Skyggejegeren» av den svenske krimforfatteren Camilla Grebe ble kåret til årets svenske krim i 2019 av Svenska Deckarakademin. Handlingen strekker seg gjennom 75 år og fire tidsperioder, og blir beskrevet av fire forskjellige politikvinner. Det starter en februarnatt i 1944, når en kvinne blir funnet drept og fastspikret til gulvet i leiligheten sin i Stockholm. Politikvinnen Elsie får vanligvis ikke være med på oppdrag, men siden det er snakk om et kvinnelig offer blir hun kalt ut til drapsstedet. Der blir hun overrasket og drept av samme morder. Elsie etterlater seg datteren Britt-Marie som hun har adoptert bort, og når vi kommer til 70-tallet har datteren utdannet seg til politietterforsker. Fortsatt har ikke kvinnelige politibetjenter særlig innpass i det mannsdominerte politiyrket, men når en lignende sak dukker opp med offeret spikret fast til gulvet i leiligheten sin, blir Britt-Marie kalt ut i tjenesten. En lignende sak blir etterforsket i 1985 av politietterforsker Hanne som en av de involverte, og det hele avsluttes sommeren 2019 med etterforsker Malin som er med i et team. De gjør en oppdagelse som gjør at de gamle sakene får ny aktualitet. «Skyggejegeren» er en spennende krimroman som grenser mot den historiske romansjangeren, med en innsikt i hvordan kvinnenes stilling i samfunnet og arbeidslivet har endret seg gjennom tidene. Dette er den fjerde krimboka til Grebe i den frittstående serien «Jentene og mørket».

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.