Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; Bærekraftig shopping og innredning

BIBLIOTEKSPALTEN: Camilla Harbu Bielecki er vintage-ekspert og driver bruktbutikken Tidstypisk. Nå har hun gitt ut bok med tittelen: «Tidstypisk: Ting som tåler tidens tann», som inneholder gode råd for oppussing av møbler og eksempler på hvordan man kan kombinere nytt og brukt i innredningen. Bruk og kast er ganske vanlig i norske husholdninger, og mange av oss er kanskje ikke så flinke til å ta vare på det vi allerede har når vi kjøper noe nytt. Det er heller ikke så lett å få gammelt og nytt til å passe sammen, enten du har arvet en lampe, kjøpt en gammel designstol eller funnet et stilig servise på loppemarked. I denne boka blir vi inspirert til å kombinere nygamle ting med det vi allerede har, slik at shopping og innredning blir både personlig og bærekraftig. Camilla lærer bort grunnteknikker for innredning og styling, slik at det blir lettere for oss å prøve oss frem hjemme. Vi finner også en oversikt over norske produsenter av stoler, lamper og keramikk i boka.


Den danske forfatteren Kirsten Thorup ble tildelt Nordisk råds Litteraturpris i 2017. Den nyeste romanen hennes har tittelen «Til vanvidd, til døden», og handler om den danske jeg-personen Harriet. Året er 1942, Harriet er nylig blitt enke og hun har fått tilsendt mannen Gerhards tyske soldatpass og andre eiendeler i en pakke fra Krakow. Gerhard kjempet på tyskernes side, og ble skutt ved Østfronten. Verken han eller Harriet har kalt seg nazister, selv om paret har pleid omgang med tyske utsendinger til det okkuperte Danmark. Nå sitter Harriet på et overfylt tog på vei gjennom Tyskland. Hun har etterlatt de to sønnene sine på to og fem år på et barnehjem, mens hun selv er på vei til München der hun har takket ja til et rekreasjonsopphold hos Gerhards offiserskollega og hans danske kone Gudrun. Ekteparet Franke tilhører den nazistiske overklassen, men Harriet insisterer på å forholde seg nøytral til krigshandlingene. Likevel begynner hun å ane konturene av et hjernevasket miljø, og hun ser forbi den polerte overflaten der krigens grusomheter siver inn gjennom sprekkene. Dette er en sterk roman om kjærlighet og krigens galskap.


«Beatrice» er tittelen på den tredje boka om politietterforsker Charline Lager, også kalt Charlie, skrevet av den svenske forfatteren Lina Bengtsdotter. Denne gangen får Charlie en vanskelig kidnappingssak der en ni måneder gammel jente, Beatrice, har forsvunnet i Karlstad. Foreldrene er selvsagt i sjokk, men Charlie får en følelse av at ingen vil fortelle hele sannheten om hva som har skjedd rundt forsvinningen av Beatrice. Mediene omtaler høylytt den resultatløse etterforskningen, og lovende spor er blindveier. Samtidig gjenopplever hun sine egne demoner fra oppvekst og ungdomstid, og historier flettes sammen. For hver time som går minsker sjansene til å finne det lille barnet i live, og Charlie og makkeren Greger får det travelt. Lina Bengtsdotter debuterte med krimromanen «Annabelle» som ble kåret til årets krimdebut i Sverige i 2017. Deretter fulgte «Francesca» i 2019, og nå kom «Beatrice» som den tredje boka om politietterforsker Charline Lager.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.