Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; aggressive flodhester og jorda rundt med Drillo

BIBLIOTEKSPALTEN: «Vinter på savannen» er en ungdomsroman skrevet av Levi Henriksen og datteren Leah Henriksen. Handlingen starter med at hovedpersonen Eleanor sitter i et tre på savannen i Kenya, omringet av aggressive flodhester. Hun lurer på hva som er verst; å bli trampet ned av flodhestene eller å leve videre. Eleanor er 13 år, og har nettopp mistet moren sin. Hun er overlatt til stefaren Dag som hun ikke har noe nært forhold til, og nå har han tatt henne med til Masai Mara i Kenya etter et siste ønske fra moren. Dette er en fortelling om å være ung og prøve å leve videre etter et stort tap, men det er også en fortelling om dyrenes rettigheter og bevaring av naturens mangfold. 

Egil Olsen er mest kjent under navnet Drillo, tidligere landslagsspiller i fotball og senere trener for Norges herrelandslag i to perioder. Drillo er kjent for sine kunnskaper om fotball, men han har en interesse i tillegg som egentlig er like stor som fotballen, nemlig geografi. I boka «Jorda rundt med Drillo» har han samlet informasjon om alle lands høyeste og laveste punkter, offisielle språk, folketall og største byer. Visste du for eksempel at i 35 av verdens selvstendige land er ikke hovedstaden den største byen? Eller at Kypros ligger i Asia? I tillegg til informasjon om hvert enkelt land finner du lister over lengste elver, største innsjøer og de største og mest folkerike land i verden. 

I romanen «Delt omsorg» skriver forfatteren Helga Feiring om Norunn som har lagt utdanning og karriere på vent for å ta seg av datteren på tre år, mens samboer Endre har fullført utdanningen og er i full jobb. Når Norunn så skal fullføre masteroppgaven forlater Endre henne, og hun sitter igjen uten fullførte studier, jobb og inntekt. De deler omsorgen for datteren, så Norunn blir alenemamma 50 prosent av tiden og helt alene den resterende tiden. Alt skulle jo snart være på plass, med samboer, datter, leilighet, venner og etter hvert en jobb, men nå er det bare rot. Oppgaven går i stå, hun står i fare for å miste både leiligheten og støtten fra Lånekassen, og når datteren slår og spytter føler hun seg som en dårlig mor. Hun vet ikke hva som er verst, å være alene eller å være alene med en treåring. Hun må lage nye rutiner for tilværelsen, samtidig som hun skal bearbeide sorgen, gå på fest, skrive masteroppgave og forhåpentligvis treffe nye menn – noe som går lett i disse Tinder-dager. Men hvordan skal hun kunne stole på noen igjen? Forfatteren vil belyse de mindre hyggelige sidene ved mammalivet i romanen, at livet ikke bare er idyll. 

Pierre Lemaitre er en fransk, prisbelønt krimforfatter. Krimromanen «Rosy & John» er hans siste roman som er oversatt til norsk, med kriminalførstebetjent Camille Verhoeven som vanlig i fronten for å oppklare sakene. Denne gangen handler det om Jean Garnier – også kalt John. John har ingenting å tape lenger: Moren Rosy sitter i fengsel for å ha tatt livet av kjæresten hans, og han har mistet jobben. Han plasserer en bombe midt i en travel handlegate i Paris, men når bomben går av blir utrolig nok ingen drept, selv om mange blir skadet. John er blitt observert på en kafe like i nærheten like før det smalt, men når politiet skal begynne å lete etter ham har han allerede meldt seg selv på politistasjonen. Han insisterer på å få snakke med Verhoeven, og kun ham. Det viser seg at han har alvorlige trusler på lager som han vil sette ut i livet dersom ikke tre krav blir innfridd; moren hans skal slippes fri fra fengsel, de to skal få fri utreise til Australia og han skal i tillegg ha med seg fem millioner. Saken fører til panikk og både statsminister og president blir involvert, og alle håper på at Verhoeven klarer å løse saken før det smeller for alvor. Spørsmålet er om John virkelig er en trussel for samfunnet, eller er han bare en taper med vanvittige tanker…