Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid.

Bibliotekspalten; afrikanske gener, livskriser og ondskap

BIBLIOTEKSPALTEN: Når vinterværet slår innover Karmøy i form av regn og blest, er det godt å kunne drømme seg litt bort til andre eksotiske kontinent. I boka «Afrika: Fra de første menneskene til i dag» tar forfatteren Tore Linné Eriksen oss med på en lang og spennende reise som begynner med de første stegene på vei mot vår egen art, Homo sapiens. Denne reisen startet i Afrika for sju-åtte millioner år siden. Ingen andre mennesker har levd like lenge som afrikanerne, og vi kan alle følge våre gener tilbake til denne verdensdelen. Dagens Afrika rommer 1,3 milliarder mennesker fordelt på 55 stater, og vi får oppdatert kunnskap og nye perspektiver rundt verdensdelen gjennom boka. Forfatteren beskriver alle delene av Afrika, samtidig som forbindelsene til andre deler av verden er en av historiens hovedlinjer. Afrikanerne rykker nærmere gjennom kart, bilder og personportretter, og viser at vi både har en felles fortid og en felles framtid.

Laetitia Colombani har skrevet en gripende roman med tittelen «Fletten», som handler om tre ulike kvinner som havner i hver sin livskrise. Smita bor i India, og lever et liv nederst på rangstigen. Hun er kasteløs, og livnærer seg og familien ved å tømme latriner rundt i byen. Hennes store drøm er å gi datteren en bedre fremtid, og hun bestemmer seg for å melde datteren inn på skolen. Det ender ikke så bra, og plutselig befinner Smita og datteren seg på en buss på vei ut av byen. Giulia bor på Sicilia og jobber i farens hårverksted, men når faren blir liggende i koma etter en dramatisk ulykke, må Giulia overta driften. Hun oppdager at bedriften er på konkursens rand, og at de kun kan klare en måneds drift til før de må stenge. Tiden blir brukt til å finne en løsning, noe hun får hjelp til fra uventet hold. Sarah bor i Canada, hun har tre barn og to skilsmisser bak seg. Hun er karrierekvinne og jobber som advokat med forfremmelse i sikte, men så kommer kreftdiagnosen og slår henne i bakken. De tre kvinnene blir forbundet med hverandre uten å vite det. Alle tre nekter å godta skjebnen, og de bestemmer seg for å kjempe. 

Alex Michaelides bor i London, og etter å ha skrevet filmmanus debuterte han med boka «Den tause pasienten» i fjor. Boka gikk rett inn på bestselgerlisten til The New York Times, og Brad Pitts produksjonsselskap har kjøpt filmrettighetene til boka der Michealides skal skrive filmmanuset selv. Boka handler om den kjente maleren Alicia Berenson som skriver dagbok for å få utløp for følelsene sine, mest for å berolige ektemannen Gabriel og vise ham at hun har det bra. Men en kveld blir hun funnet foran ektemannen som er fastbundet til en stol og skutt fem ganger i ansiktet, og Alicia sier aldri et ord etter dette. Hun blir dømt for drapet og lagt inn på den lukkede psykiatriske institusjonen The Grove. Seks år etterpå får psykoterapeuten Theo Faber jobb på institusjonen, og han bestemmer seg for å få Alicia til å snakke. Flere har forsøkt å få henne til å fortelle hva som hendte den kvelden, men hun er fullstendig taus. Avslutningen på denne thrilleren er like sjokkerende som den er overraskende, og underveis får vi innblikk i en barndom med voldelige fedre og tause mødre, brutale psykiatriske metoder og greske tragedier.